Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нередовната вечеря увеличава риска от инсулт

01 юни 2024, 10:21 часа

В суматохата на съвременния живот вечерята често остава на заден план пред други приоритети. От забързаните работни графици до семейните задължения, много хора се оказват принудени да консумират храна на нередовни интервали или още по-лошо - да пропускат вечерята напълно. Скорошни изследвания обаче хвърлиха светлина върху потенциалните последици от подобни хранителни навици, особено по отношение на риска от инсулт.

Инсултът, сериозно заболяване, което се характеризира с нарушен приток на кръв към мозъка, е водеща причина за инвалидност и смъртност в световен мащаб. Въпреки че за риска от инсулт допринасят различни фактори, включително генетиката, изборът на начин на живот играе важна роля. Сред тези фактори, свързани с начина на живот, хранителните навици се очертават като ключов фактор, определящ податливостта към инсулт.

Ето кои са признаците на инсулт и как да ги разпознаваме

Проучванията все по-често сочат връзката между нередовния режим на хранене и повишения риск от инсулт. В едно проучване, публикувано в списание Stroke, са разгледани хранителните навици на над 60 000 участници и е установено, че при тези, които вечерят нередовно, рискът от инсулт е значително по-висок в сравнение с тези, които спазват редовен график на хранене.

Изследователите изказват предположението, че нередовното хранене може да наруши циркадните ритми, което да доведе до неблагоприятни метаболитни ефекти и засилено възпаление, които са свързани с развитието на инсулт.

Механизмите, които стоят в основата на тази връзка, са сложни и включват няколко взаимосвързани пътя. Циркадните ритми - вътрешният часовник на организма, управляващ различни физиологични процеси, включително метаболизма и регулирането на кръвното налягане - са точно настроени към външни сигнали, като например времето за хранене.

Нарушенията на тези ритми, като например нередовните навици за вечеря, могат да нарушат регулацията на метаболитните процеси и да насърчат възпалението, които са ключови фактори за атеросклероза и инсулт.

Ето ги най-характерните симптоми при настъпващ инсулт

Нередовното хранене може да допринесе за други рискови фактори за инсулт, като затлъстяване, хипертония и диабет. Например пропускането на вечерята или храненето късно вечер може да наруши енергийния баланс и да насърчи увеличаването на теглото, което е известен рисков фактор за инсулт.

По същия начин нередовното хранене може да доведе до колебания в нивата на кръвната захар, което допринася за инсулинова резистентност и диабет, които увеличават податливостта към инсулт.

Решаването на проблема с нередовните навици за хранене изисква многостранен подход. Здравните специалисти играят решаваща роля за повишаване на осведомеността относно значението на поддържането на редовен график на хранене и предоставянето на насоки за здравословни хранителни навици.

Насърчаването на хората да отдават приоритет на последователното определяне на времето за хранене с акцент върху балансираното хранене може да помогне за намаляване на риска от инсулт и други неблагоприятни последици за здравето.

Инициативите в областта на общественото здраве, насочени към насърчаване на здравословна хранителна среда и улесняване на достъпа до питателни храни, могат да подпомогнат хората да възприемат по-здравословни хранителни практики.

Подчертаването на значението на семейното хранене и създаването на възможности за съвместно хранене също може да насърчи чувството за общност и социална подкрепа, които са свързани с подобряване на хранителните навици и с по-добри здравни резултати.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес