Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неочевидни причини за гадене и главоболие (безопасни начини за облекчение)

16 май 2024, 11:33 часа

Главоболието често е придружено от гадене с различна интензивност, понякога с повръщане. Това заболяване може да има много причини, които е добре да се разберат с помощта на лекар.

Гадене и главоболие - какво означават тези симптоми? Как можете да ги облекчите в домашни условия?

Ако болката, придружена от гадене, не се комбинира с проблеми със стомаха и червата, това означава, че причините за заболяването са неизправности в нервната система - когато нервното сплетение на мозъчния ствол започне да събира сигнали за неизправности в храносмилателната система.

Възможни причини за главоболие и гадене

Какво може да причини болка в главата, придружена от гадене или дори повръщане:

- травма на шийния отдел на гръбначния стълб и черепа;

- остеохондроза на шийните прешлени;

- вътречерепно налягане;

- туморни процеси в мозъка;

- инфекции на носната и челната кухина (фронтит, максиларен синузит);

- възпаление на мозъчните мембрани и тъкани (менингит, енцефалит);

- алергии, остри респираторни вирусни инфекции, проблеми със зрението;

- хормонална недостатъчност;

- инсулт;

- исхемична болест на сърцето;

- натоварване на раменните мускули;

- мигрена.

Защо се появява гадене след хранене и как да се справим с този симптом?

Този списък не е изчерпателен. Само квалифициран лекар може да установи точната причина.

В никакъв случай не поставяйте сами диагноза!

Как да се отървете от неприятните симптоми?

За да се избавите от симптомите на главоболие, придружено от гадене, можете и у дома. По-долу са посочени безопасни и достъпни начини:

1. Солен разтвор. Той не само ще облекчи болката, но и ще намали натиска. Сгънете марлята на 8 слоя. Сложете 250 мл вода на огъня и я доведете до температура 60-70 градуса. Разтворете в нея 2 супени лъжици готварска сол без връх. Намокрете челото, ушите и задната част на главата си с топла вода. Потопете марля в горещия разтвор, изстискайте и завържете главата (челото, ушите, задната част на главата трябва да са покрити с марля). Поставете отгоре памучна кърпа за глава.

2. Ако гаденето е силно, изсмучете парче лимон.

3. Измерете кръвното си налягане. Ако то е високо или ниско, вземете лекарството, което Ви е предписал Вашият лекар.

4. Помолете някой да ви направи акупресура (или я направете сами).

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

5. В задната част на главата си, под основата на черепа, намерете двете успоредни вдлъбнатини между двата големи мускула на шията. Това са така наречените порти на съзнанието. Натиснете леко тези точки и ги масажирайте. Ще изпитате и симптоми на артрит, мигрена, повишена раздразнителност и нарушена координация на движенията.

6. Можете също така да помолите някого у дома да ви направи масаж на яката шия. Ако гаденето с главоболие е причинено от мускулно напрежение или свиване на кръвоносните съдове в тази област, определено ще се почувствате по-добре.

За да се отървете завинаги от болката в главата и гаденето, посетете лекар за поставяне на точна диагноза. Самолечението може да бъде вредно за вашето здраве.

Експертно мнение

- Гаденето е един от признаците на гастрит, който засяга 60% от населението на света. Това заболяване може да причини много неприятности, а ако не се лекува, може да стане хронично и да доведе до стомашни язви. Възпаление на лигавицата на стомаха - едно от най-често срещаните оплаквания в извънсезонно време. Започваме да се „храним“ с лошо настроение. Инфекциите също допринасят за обострянето на хроничния гастрит.

Острият гастрит е внезапно възникнало заболяване, може да бъде причинено от инфекция, преяждане, злоупотреба с лекарства. Невъзможно е да не забележите симптомите му - налице е остра или болезнена болка в корема, главно в горната част, гадене, повишена температура, слабост. Опасно състояние е стомашното кървене, когато е необходима спешна хоспитализация.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес