Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неочаквани симптоми, които издават недостиг на желязо в организма ви

01 март 2024, 10:11 часа

Дефицитът на желязо е често срещан хранителен проблем, който може да доведе до различни здравословни проблеми. Въпреки че много хора свързват недостига на желязо с умора и слабост, има няколко неочаквани симптома, които могат да издадат това състояние в организма ви.

Един от изненадващите симптоми на недостиг на желязо е пика - състояние, което се характеризира с желание да се ядат нехранителни продукти като лед, глина или хартия. Смята се, че това необичайно желание е свързано с опита на организма, изпитващ недостиг на желязо, да търси алтернативни източници на минерала. Ако откриете, че сте необяснимо привлечени от тези нехранителни вещества, това може да е сигнал, че на организма ви липсва желязо.

7 начина да си набавите желязо, без да ядете месо

Друг неочакван признак за недостиг на желязо е синдромът на неспокойните крака (RLS). Лицата с RLS изпитват неконтролируемо желание да движат краката си, често придружено от неприятни усещания като изтръпване или пълзене. Проучванията показват връзка между ниските нива на желязо и развитието на RLS, което подчертава важността на справянето с недостига на желязо за облекчаване на тези симптоми.

Косопадът също може да бъде неочакван индикатор за недостиг на желязо. Желязото играе решаваща роля за поддържането на здрави космени фоликули и недостигът на този минерал може да доведе до изтъняване на косата и засилено опадане. Ако забележите значителен косопад, особено ако не сте генетично предразположени към него, недостигът на желязо може да е допринасящ фактор.

Как да разберем, че страдаме от недостиг на желязо?

В някои случаи недостигът на желязо се проявява чрез необичаен глад за определени храни. Известно като селективно хранително разстройство или разстройство с избягване/ограничаване на приема на храна (ARFID), хората с недостиг на желязо могат да развият желание за определени храни, които преди това може да не са харесвали или да не са искали. Тези желания могат да варират от червено месо до други богати на желязо храни, като служат като едва доловим намек, че организмът жадува за основни хранителни вещества.

Когнитивните нарушения и трудната концентрация също могат да бъдат неочаквани симптоми на недостиг на желязо. Желязото е жизненоважно за правилното функциониране на мозъка и производството на невротрансмитери. Когато нивата на желязото спаднат, когнитивните способности могат да бъдат нарушени, което води до затруднения с фокуса, паметта и цялостната яснота на ума.

Освен това, ако забележите повишена податливост към инфекции или удължено време за възстановяване след заболявания, това може да е свързано с недостиг на желязо. Желязото е от решаващо значение за силната имунна система, а недостатъчните му нива могат да застрашат способността на организма да се бори ефективно с инфекциите.

Важно е да внимавате за тези неочаквани симптоми и да се консултирате с медицински специалист, ако подозирате недостиг на желязо. Отстраняването на основната причина чрез промени в диетата или хранителни добавки може да помогне за възстановяване на нивата на желязо и да подобри цялостното здраве и благополучие. Редовните профилактични прегледи и балансираното хранене са от решаващо значение за поддържане на оптимални нива на желязо и предотвратяване на появата на тези неочаквани симптоми.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес