Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неочаквани причини за напълняване при активен начин на живот

06 юни 2024, 05:40 часа

Физическата активност е важен елемент от здравословния начин на живот, който помага много за поддържането на подходящо телесно тегло. Когато започват да посещават фитнес залата, хората, които искат да отслабнат, имат големи очаквания, но в някои случаи физическата активност има обратен ефект. Можете да разберете причините, поради които това се случва, като прочетете статията.

Още: Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Тялото натрупва повече вода след фитнес

Ако забележите, че качвате килограми, въпреки че се потите повече във фитнеса, трябва да знаете, че в някои случаи след физическа активност тялото събира и съхранява повече вода, което се изразява в няколко килограма повече. Водата съставлява 65-90% от телесното тегло на човека и това количество, подобно на теглото, варира през отделните дни.

Не е задължително да качвате килограми

Човешката телесна маса е съставена от комбинация от мускули, мастни депа, кости, тъкани, газове, кръв, мозък, лимфни жлези, урина и дори въздуха в белите дробове.

След физическа активност или интензивни упражнения във фитнеса процентът на масата на всяка от гореспоменатите категории може да се увеличи до 15 процента. Тези колебания зависят от фактори като: хидратация, възпаление в резултат на възстановяването на мускулите, но също така и от обема на кръвта и урината. Така че, ако се упражнявате редовно и се храните здравословно, това „наддаване“ на тегло не е равнозначно на наднормено тегло.

Мускулна маса

Мускулната и мастната тъкан се различават и мускулите тежат повече. Ако тренирате интензивно, тогава мускулите стават по-силни и мастните натрупвания започват да се топят, но това не означава непременно видимо увеличаване на теглото. Тези промени обаче настъпват в продължение на седмици или месеци, а не в рамките на дни.

Още: Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Според експертите хората, които работят усилено, за да контролират теглото си, трябва да пренебрегват кантара и да обръщат повече внимание на състава на тялото си, защото наличието на ниско телесно тегло не означава непременно, че сте във форма.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес