Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Направете ето това, ако искате картофите да останат свежи до пролетта

05 октомври 2021, 14:45 часа

Съхраняването на картофите се оказва доста сложно за повечето градски домакини, които не разполагат нито с мазе, нито с изба. В повечето случаи кореноплодните започват да се набръчкват и свежестта им се изпарява за отрицателно кратко време.

Винаги обаче може да се намери решение на проблема. Ще ви споделим нещо, за което сме сигурни, че действа безотказно и няма да позволи на любимия зеленчук да увехне, преди да сме го консумирали. Смело можем да заявим, че до пролетта картофите ще бъдат също толкова свежи, колкото, когато сте ги изровили от почвата и то благодарение на този простичък трик.

Как да процедираме, ако искаме картофите да останат свежи няколко месеца?

Много е важно най-напред да изсушите самите картофи, след като сте ги подготвили за съхранение. В никакъв случай обаче не бива да ги миете с вода. Оставете ги на слънце, премахнете излишната почва от тях и започнете да ги подреждате в картонени кутии. Предварително покрийте дъното и стените им с вестници, така че да могат да поемат влагата.

Полезни ли са пресните картофи за вас?

Следващата стъпка включва активен въглен. Тези хапчета са магически, когато стане въпрос за съхранение на картофи. Вземете 4 – 5 хапчета активен въглен и ги добавете към контейнерите, в които сте подредили кореноплодните. Веднъж в месеца или когато се сетите, подменяйте активния въглен с нови таблетки. Той абсорбира влагата.

Задължително проветрявайте помещението и позволявайте на въздуха да циркулира. Това е едно от основните неща, които ще допринесат за свежестта на зеленчуците.

Ето, че и хората, които живеят в апартаменти, могат да се справят с всяко едно нещо, стига да се възползват от правилните съвети и хитрини.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес