Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-лошите навици по време на закуска - предизвикват възпаление

17 февруари 2023, 13:33 часа

Възпалението е сложно медицинско състояние. От една страна, то е необходим процес, от който тялото ни се нуждае, за да се излекува от нараняване, което е известно като остро възпаление. От друга страна, хроничното възпаление може да доведе до сериозни здравословни проблеми и заболявания, ако не се вземат мерки. Причини за хроничното възпаление са автоимунните заболявания, излагането на токсини, затлъстяването и неактивният начин на живот. Поради връзката на възпалението с теглото, диетата и физическата активност има определени храни, които можем да консумираме и да избягваме, за да намалим шансовете си да развием хронично възпаление в дългосрочен план. Макар че може да ви се струва непосилно да направите множество промени наведнъж, може да е полезно да започнете само с една част от деня си: сутрешната си рутина. Закуската е важно хранене, при което има много възможности за прием на здравословни дози протеини, фибри и други полезни хранителни вещества. Въпреки това рутинната ви закуска може да ви причинява и проблеми, свързани с възпаления, за които все още не знаете.

Хронично възпаление може да превръща един тип клетки в друг

1. Редовно пропускане на закуската

Когато става въпрос за намиране на навици за закуска, които могат да ви помогнат да намалите и да се справите с възпалението, чудесно начало е да се уверите, че закусвате по принцип. Напрегнатитесутрини и натоварените графици изкушават да прескочите храненето и просто да си вземете кафето в движение, но изследванията показват, че може да има връзка между възпалението и постоянното пропускане на закуската. Проучване установява, че обичайното пропускане на закуската може да доведе до по-високи концентрации на CRP, който е С-реактивен протеин и общ маркер за възпаление в организма. Тези констатации са по-значими при по-възрастните хора, отколкото при по-младото население. С други думи, ако вече се храните небалансирано и ви липсват много ключови хранителни вещества, пропускането на закуската може да засили това въздействие върху възпалението и здравето ви.

2. Ядене на рафинирани въглехидрати

Един от най-лошите навици за закуска при възпаление е яденето на рафинирани въглехидрати и храни с високо съдържание на добавена захар, като пакетирани сладкиши, понички и печени изделия. Захарните и рафинирани сладкиши като понички и мъфини могат да бъдат пълни със съставки, които могат да допринесат за възпаленията, така че вместо това е най-добре да се придържате към пълнозърнести варианти без съмнителни съставки.

Тези храни съсипват имунитета

3. Пиене на подсладени със захар напитки

Понякога консумирането на подсладени със захар напитки сутрин, като модерните кафета с карамел или шоколад, или „натуралните“ сокове с добавена захар, може да доведе до възпаление или други нежелани здравословни проблеми. Някои изследвания показват, че прекомерният прием на захар може да насърчи растежа на възпалителни чревни бактерии, които могат да увеличат риска от затлъстяване и възпалителни заболявания на червата. Освен това простите захари могат да допринесат за скоковете и спадовете на кръвната захар, което води до подобни на влакче в увеселителен парк нива на кръвната захар и енергията през сутринта, и дори през целия ден. Установено е също, че по-голямата консумация на захар, особено когато се консумира под формата на сладка напитка, е свързана с повече С-реактивни протеини, наричани още маркери на възпалението в организма. Едно проучване също така установява, че хората, които са намалили приема на захар, са имали по-малко от тези възпалителни маркери.

3 напитки, които увеличават възпаленията в тялото

4. Ядене на храни за закуска с изкуствени трансмазнини

Храните, приготвени с много трансмазнини, могат да предизвикат възпаление и да имат отрицателно въздействие върху холестерола и здравето на сърцето. Тези храни, като например пържените закуски в заведенията за бързо хранене, лакомствата, сладкишите, печивата, приготвени с маргарин, и някои немлечни сметанови кремове за кафе, могат да бъдат разпознати по това, че в списъка със съставките на храната има хидрогенирани или частично хидрогенирани масла.

5. Ядене на бекон, колбаси или други преработени меса

Редовното консумиране на някои преработени меса за закуска, като колбаси или бекон, за които някои проучвания са установили, че могат да доведат до по-високи концентрации на възпалителни маркери. Тези храни са свързани с развитието на хронично възпаление. И докато яденето на тези храни от време на време вероятно не е проблем, яденето им всеки ден не е най-добрият навик.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес