Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наближава Сирни заговезни: Трапеза, обичаи и символика

14 март 2024, 05:55 часа

Сирни Заговезни е един от най-вълнуващите дни в православния календар. Този ден, предшестващ началото на Великия Пост, е изпълнен с обичаи и традиции, които датират от далечни времена и носят със себе си символика и значимост.

В тази статия ще разгледаме различните аспекти на Сирни Заговезни, от трапезата и обичаите преди вечерята до символиката на обредите, които са съсредоточени около този ден.

Още: Туйкане, един от обичаите на Сирни заговезни: Ето какви други ритуали се изпълняват

Вечерята на Сирни Заговезни е време за традиционни ястия, които се приготвят специално за този ден. Сред тях са баница, варено жито, яйца, рибник и мляко с ориз. Важно е да се отбележи, че трапезата не включва месо и не се кади. Това е последният ден преди началото на Великия Пост, когато хората се хранят с безмесни продукти, за да се подготвят духовно за периода на пост.

Преди самата вечеря започва обичаят "прошка". Хората посещават по-възрастните си близки, кумове и роднини, за да се извинят и да се простят взаимно. Този обичай е символ на помирение и разбирателство между хората, като се вярва, че небето и земята си прощават и че хората трябва да последват този пример.

Една от най-характерните и забавни традиции за Сирни Заговезни е "хамкането". Този обичай включва закачане на червен конец с варено яйце или халва от най-високата греда в къщата. Най-възрастният мъж завърта конеца, а останалите се опитват да хванат яйцето или халвата с уста. Този обичай не само е забавление, но и носи надежда за здраве и благополучие през годината.

След вечерята мъжете гърмят, за да обявят началото на Великия Пост, а младежите, които не са се оженили през зимата, се разделят край специален огън и си дават свобода от предишните ангажименти.

Още: Започва Сирната седмица. Ето какво е позволено и какво е забранено

Според народните вярвания, след Сирни Заговезни настъпва периодът на "Черна (Тодорова) неделя", "Черен вторник", "Луда сряда" и "Въртоглав четвъртък", когато се вярва, че вилнее Дяволът. Затова в тези дни се избягва работата и се мълчи, а през "Песи понеделник" продължава гоненето на злото.

Сирни Заговезни е време за подготовка и очакване на Великия Пост. Традициите и обичаите около този ден не само създават общност и връзка между хората, но и носят със себе си дълбока символика за духовното развитие и пречистване. Те ни напомнят за важността на прошката, помирението и вярата в новото начало, което настъпва след периода на поста.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес