Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Молците бягат в паника с този лесен трик

26 юни 2024, 16:24 часа

Молците по дрехите са истинска напаст! Най-лошото е, че често дори не осъзнаваме, че са там, докато не видим ефекта – повредени дрехи с дупки. Въпреки това можем лесно да се отървем от тях благодарение на един приказно прост трик.

Молците по дрехите са упорити вредители, които се хранят в гардероби и килери, причинявайки сериозни щети. За разлика от други насекоми, които се прокрадват в домовете, те не ядат храна, а се фокусират върху естествени тъкани като вълна, коприна, памук или лен. Най-често откриваме следи от дейността им върху дрехи, килими и спално бельо.

Ефективни начини в борбата с молците

Още: Това е билката, която успокоява и повишава качеството на съня

Опитът да се отървете от молците по дрехите може да бъде уморителен, защото упоритите вредители са склонни да се връщат там, където знаят, че има храна. За щастие има няколко ефективни метода, които ще помогнат за премахването на колонията и ще предотвратят повторното появяване на молци. Може да използваме предимно естествени репеленти за насекоми, като сушена лавандула, кедър, градински чай или карамфил.

Домашни топки – направете ги само за няколко минути

В магазините можете лесно да намерите специализирани продукти за борба с молци, но ако не искате да харчите пари за тях, можете успешно да ги направите и у дома. Всичко, от което се нуждаете, е алуминиево фолио и сушени билки: лавандула и мента.

Разделете алуминиевото фолио на по-малки, квадратни парчета (10x10 см са достатъчни). Нека изрежете поне десет от тях. След това върху всяка от тях поръсете по 1 чаена лъжичка лавандула и 1 чаена лъжичка сух джоджен. Можете да купите билките в магазина, но нищо не пречи да ги отгледате на балкона или перваза на прозореца. Те са много полезни у дома.

Още: Нека градината ви ухае на неземен аромат през целия сезон: Ето така

Внимателно сгънете топчетата лавандула и мента, така че нищо да не се разлее и след това с клечка за зъби направете 10 малки дупки, така че ароматът да може бавно да излезе от тях. Поставете готовите топки навсякъде, където има опасност да се появят молци, т.е. в гардероби и чекмеджета.

Лавандула срещу молци - страхотна идея за стотинки

Прекрасна съставка, съдържаща се в домашния препарат, е лавандулата, чиято миризма молците не понасят. Най-добре е да измиете обилно вътрешността с вода, оцет и лавандулово масло. И когато всичко е чудесно чисто и без нежелани насекоми, разпръснете вашите нови, вълшебни, красиво ухаещи домашно приготвени топчета от нафталин във всяко кътче, за да избегнете бъдещи проблеми. Наистина работи!

Още: Ако искате да предпазите дрехите си от молци, използвайте обелките на тези плодове

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес