Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Могат ли хората с диабет да ядат круши

12 септември 2023, 07:41 часа

Съществува погрешно схващане, че хората с диабет не могат да консумират плодове. Плодовете съдържат някои въглехидрати, които много хора, живеещи с диабет, може да се опитат да управляват. Но те също имат много полезни витамини, минерали и хранителни вещества, които могат да допринесат за здравословна диета.

Плодовете осигуряват много ползи за здравето на хората с диабет, въпреки че е важно да имате предвид порциите, общата ви консумация на въглехидрати и гликемичния индекс на храната.

Крушите могат да бъдат много вкусни и са чудесен плод за консумация, ако имате диабет. Техните хранителни ползи всъщност могат да ви помогнат да управлявате състоянието, както показват много проучвания. Крушите също имат нисък гликемичен индекс, така че няма да повишат кръвната ви захар твърде бързо.

Ендокринолог разкри необичаен симптом на диабет

Мога ли да ям круши

Можете да ядете круши, ако имате диабет, стига да имате предвид порциите си и да ги ядете заедно с други питателни храни. Крушите могат да задоволят нуждата ви от нещо сладко, като същевременно осигуряват хранителни ползи.

Общи ползи от крушите

Крушите са богата на хранителни вещества и витамини храна, която има много ползи за здравето, включително:

  • борба с възпалението
  • служи като антихипергликемично средство
  • подпомагане на храносмилането

Ползи за хора с диабет

Има много проучвания, свързващи ползите за здравето с крушите, особено за тези с диабет или в риск от диабет.

Едно проучване изследва хиляди хора с риск от диабет тип 2 и установи, че храни, богати на антоцианин, включително круши, намаляват риска от диабет тип 2.

Консумацията на цели плодове в сравнение с други видове крушови продукти може да бъде от ключово значение за максимизирането на техните ползи за здравето за тези, изложени на риск от диабет.

Консумирането на круши заедно с поддържането на здравословна диета може да помогне и за контролиране на диабета в ранен стадий.

Едно проучване установи, че крушите могат да помогнат за предотвратяване и управление на диабет тип 2, когато се консумират като цял плод. Проучването свързва консумацията на плодове с помощта за намаляване на необходимостта или дозировката на лекарства за диабет в предиабет и ранни стадии на диабет.

Какъв е гликемичният индекс

Гликемичният индекс (GI) може да бъде полезен инструмент за оценка на това как храна с въглехидрати повишава нивото на глюкозата. За да поддържате нормални нива на глюкоза, важно е да се опитате да консумирате храни с нисък или среден спектър на GI колкото е възможно повече.

Измерването на GI за конкретни храни зависи от много фактори, включително колко мазнини и фибри съдържат, както и метода на готвене, зрелостта и обработката на храната.

Крушите и много други плодове са с нисък GI. Една средно голяма круша има GI резултат от 30, докато ябълките имат подобен GI резултат от 36. Ягодите, малините и боровинките имат най-нисък GI резултат от всички плодове, като една чаша от всеки е оценена на 25.

Здравословно хранене при диабет

Плодовете са само част от здравословната диета, ако имате диабет. Трябва да се уверите, че сте включили други питателни храни като част от плана си за хранене, включително постни протеини, зеленчуци, пълнозърнести храни.

Една балансирана диета, която включва тези елементи, ще ви помогне да получите необходимите витамини, хранителни вещества и минерали.

Кой НЕ трябва да яде круши?

Контролът на порциите също е много важен за вашата диета. Имайте предвид размера на порциите, когато решавате колко да добавите към чинията си по време на хранене или преди да изберете лека закуска.

Поддържането на здравословни нива на кръвната ви захар е от ключово значение за управлението на диабета, така че стойте далеч от храни, които ще повишат тези нива, като преработени храни и сладкиши.

Крушите са вкусна и естествена храна, която да включите в здравословната диета, ако имате диабет. Те може да са в състояние да предотвратят появата на диабет или дори да ви помогнат да контролирате ранните етапи на състоянието поради тяхното хранително съдържание.

Имайте предвид размера на порцията, когато ядете круши, и ги балансирайте с други здравословни храни като постни протеини и зеленчуци, за да поддържате нивата на кръвната си захар в здравословен диапазон. Можете да се насладите на круши като цял плод или да ги включите в рецепти за ястия и закуски.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес