Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Могат ли етеричните масла да помогнат за повишаване на имунитета?

22 януари 2024, 13:11 часа

Вашата имунна система играе важна роля за поддържането ви здрави. Когато имунната ви система е отслабена, това може да ви направи по-уязвими към разболяване. Поради това е важно да направите каквото можете, за да помогнете на имунната си система да работи с пълния си потенциал.

Помагат ли етеричните масла за лечение на симптоми на астма

Може би сте чували, че етеричните масла (ЕО) могат да помогнат за укрепване на имунната ви система.

Какво се знае за етеричните масла и имунното здраве

Етеричните масла са концентрирани вещества, извлечени от растения. Те могат да идват от различни източници, включително, но не само:

  • листа
  • цветя
  • кора

Обикновено етеричните масла се използват в ароматерапията, или чрез вдишване, или чрез прилагане на разреден разтвор върху кожата. Те се използват за различни цели, като например:

  • намаляване на стреса
  • насърчаване на съня
  • облекчаване на болката

Съвети за безопасност при етерични масла

Не прилагайте ЕМ директно върху кожата си. Трябва да се разреди с носещо масло, като кокосово, жожоба или зехтин в концентрация от около 1,5 до 3 процента.

Не използвайте EМ върху или близо до раздразнена кожа, рани или обриви.

Избягвайте контакт с очите или лигавиците.

Не поглъщайте и не използвайте ЕМ вътрешно.

Избягвайте да използвате EМ върху бебета, деца, бременни, възрастни хора или такива със сериозни здравословни проблеми, без първо да говорите с лекар.

Съхранявайте далеч от деца и домашни любимци и не използвайте ЕО върху животни.

Кои етерични масла могат да помогнат най-много на имунната ви система

Голяма част от информацията за EМ, повишаващи имунната функция, е анекдотична. Това означава, че идва от личен опит, а не от научни изследвания.

Най-общо казано, изследванията за това как точно ЕМ взаимодействат с имунната система са доста ограничени. Въпреки това, някои проучвания са открили потенциални имунни ползи за специфични ЕМ, които изискват допълнително изследване.

По-долу ще разгледаме какво са разкрили научните изследвания относно четири от тези EМ.

Евкалипт

Етеричното масло от евкалипт се получава от листата на евкалиптовото дърво (Eucalyptus globulus). Има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и има дълга история на употреба при заболявания като кашлица и респираторни инфекции.

Някои изследвания показват, че ЕМ от евкалипт може да засили фагоцитозата, процес, който имунните клетки използват, за да погълнат или „изядат“ зародиш. Може също да помогне за намаляване на цитокините, свързани с възпалението, които се произвеждат от някои имунни клетки.

Използвайте етерични масла за лечение подагра

Карамфил

Етеричното масло от карамфил се получава от изсушени цветни пъпки на дървото Syzygium aromaticum. Има противовъзпалителни, антиоксидантни и болкоуспокояващи свойства. Clove EO се използва от стотици години в традиционните медицински практики за облекчаване на болката и подпомагане на рани.

Проучване от 2011 г. изследва EМ от карамфил при плъхове. Установено е, че EМ от карамфил намалява имунния отговор, свързан с Т-клетките и вродените имунни клетки, като понижава нивата на възпаление. Междувременно имунният отговор, свързан с антитела и други протеини, беше подсилен.

Проучване от 2021 г. разглежда ефектите на EМ от карамфил в миши модел на кампилобактериоза, вид бактериално хранително отравяне. Изследователите установяват, че в сравнение с мишките, получаващи плацебо, мишките, на които е даден карамфил EМ, имат:

  • по-ниски нива на бактерии в техните тънки и дебели черва
  • по-малко тежко заболяване
  • по-малко признаци на клетъчна смърт и възпаление в дебелото им черво
  • намалени нива на имунни клетки като макрофаги, моноцити и Т клетки в дебелото им черво
  • по-ниски нива на възпалителни цитокини както във, така и извън техните черва

Лавандула

Етеричното масло от лавандула се получава от цветовете на растението лавандула (Lavandula angustifolia). Има противовъзпалителни, антимикробни и намаляващи стреса свойства. Традиционно се използва за:

  • по-ниска тревожност
  • насърчават съня
  • помощ при кожни проблеми

Проучване от 2016 г. разглежда способността на EМ на лавандулата да активира макрофагите в отговор на инфекция със стафилококови бактерии. Изследователите открили, че лавандуловият EМ:

  • засилена фагоцитоза на стафилококови бактерии от макрофаги
  • намален бактериален растеж в макрофагите
  • намалява освобождаването на възпалителни цитокини от макрофагите

проучване от 2018 г. оценява ЕМ на лавандула за локално приложение в модел на мишка. Установено е, че ЕМ от лавандула намалява нивата на възпаление при ниски дози в различни тестове. Смята се, че прави това чрез намеса във възпалителните пътища.

Чаено дърво

Етеричното масло от чаено дърво се прави от листата на чаеното дърво (Melaleuca alternifolia). Има противовъзпалителни и антимикробни свойства. EМ от чаено дърво е бил използван в миналото за различни състояния, като кожни проблеми и респираторни заболявания.

Изследване от 2017 г. установи, че маслото от чаено дърво влияе върху начина, по който гените, които кодират някои от тези молекули, се експресират в макрофагите. Това може да помогне да се обясни намаляването на възпалителните цитокини след излагане на масло от чаено дърво.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес