Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тази популярна напитка понижава кръвното налягане

03 юли 2023, 10:16 часа

Черният чай, популярна напитка, на която се наслаждават милиони хора по света, се свързва с множество ползи за здравето. Едно от забележителните предимства е потенциалът му да понижава кръвното налягане. Научни изследвания показват, че редовната консумация на черен чай може да допринесе за намаляване на нивата на кръвното налягане, като по този начин насърчава сърдечносъдовото здраве.

Черният чай съдържа различни съединения, включително флавоноиди и катехини, които са известни със своите антиоксидантни свойства. Тези съединения са свързани с редица ползи за здравето, включително способността да подобряват здравето на сърцето. Проучванията показват, че флавоноидите в черния чай могат да помогнат за отпускане и разширяване на кръвоносните съдове, което от своя страна може да понижи кръвното налягане.

В проучване изследователите установяват, че при лицата, които ежедневно консумират черен чай, се наблюдава значително намаляване на нивата на систоличното и диастоличното кръвно налягане. Проучването заключва, че консумацията на черен чай може да бъде ефективен и достъпен начин за справяне с хипертонията.

Какво се случва с тялото, ако замените кафето със зелен чай

Друго проучване, проведено от изследователи от Университета на Западна Австралия, изследва въздействието на черния чай върху кръвното налягане при лица с високо нормално кръвно налягане. Резултатите показват, че редовната консумация на черен чай е довела до понижаване на кръвното налягане за период от шест месеца. Това предполага, че включването на черния чай в ежедневието може да има дългосрочни ползи за контрола на кръвното налягане.

Освен това консумацията на черен чай се свързва и с намален риск от сърдечносъдови заболявания, като инфаркти и инсулти. Високото кръвно налягане е основен рисков фактор за тези състояния и чрез понижаване на кръвното налягане черният чай може да помогне за намаляване на тези рискове.

Черният чай има решаваща роля за вашето дълголетие

Струва си да се отбележи, че макар черният чай да дава обещаващи резултати за понижаване на кръвното налягане, той не е самостоятелно решение. Поддържането на здравословен начин на живот, включващ балансирана диета, редовни физически упражнения и управление на нивата на стрес, е от съществено значение за цялостното здраве на сърдечносъдовата система. Освен това хората с вече съществуващи заболявания или тези, които приемат лекарства за хипертония, трябва да се консултират с доставчика си на здравни услуги, преди да направят значителни промени в диетата си.

Черният чай предлага потенциално естествено средство за намаляване на нивата на кръвното налягане. Редовната консумация на черен чай, съчетана със здравословен начин на живот, може да допринесе за по-добро сърдечносъдово здраве. Все още обаче са необходими допълнителни изследвания, за да се разберат напълно механизмите, които стоят зад тези ефекти, и да се установят оптималните нива на прием.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес