Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар обясни дали е полезно да ядем портокали всеки ден

01 януари 2023, 15:33 часа

Портокалите са сред най-консумираните плодове през зимата, а и не само. През зимния период обаче са особено достъпни и като цена, и като откриваемост. Техните полезни свойства не са никак малко и са изключително богати на вещества, важни за здравето ни. Нека видим какво ще се промени в организма ни, ако всеки ден хапваме по един портокал или прясно изцеден сок от портокал:

Ползи за сърдечно-съдовата система

Това твърдение е доказано и потвърдено от Американската сърдечна асоциация. Според мнението на експертите портокал на ден може да спомогне за подобряване състоянието и функцията на сърдечно-съдовата система. Портокалите са богати на фибри и антиоксиданти, които понижават нивата на холестерола, спомагат за пречистването на кръвоносните съдове и се борят с възпаленията. Всичко това допринася за по-добрите сърдечни функции.

По-добра памет и концентрация

Отново благодарение на антиоксидантите в състава на портокалите се стимулира и мозъчната функция. Тези съединения потискат оксидативния стрес, възпаленията и процесите на стареене в клетките. По този начин портокалите служат и като превенция от хронични и дегенеративни заболявания на нервната система.

Защо е важно да ядем портокали през зимата?

Укрепване на имунитета

Витамин С е сред най-мощните антиоксиданти и се открива в добри количества в портокалите. Той участва в деленето на клетките, борбата с възпаленията, укрепването на имунитета и др. При редовното хапване на портокали ние спомагаме за подобряване на цялостното ни здравословно състояние.

Здрава и сияйна кожа

Тъй като витамин С е антиоксидант, който има ползи не само вътрешно, но и външно, консумацията на портокали може да спомогне и за по-сияйния вид на кожата ни. Витаминът има анти-ейдж ефект, забавя процесите на стареене, бори се със старчески и пигментни петна, участва в усвояването на колаген, подмладява кожата и т.н.

Как е правилно да ядете портокалите, за да отслабнете

Понижава рисковете от развитие на ракови клетки

Отново поради доброто наличие на антиоксиданти в състава на портокалите се предотвратяват и много от рисковете за развитие на ракови клетките. Съединенията се борят със свободните радикали, които именно са едни от предпоставките за злокачествени образувания в тялото.

Контрол на килограмите

Добрата физическа форма е важна не само заради това как изглежда фигурата ни, но и за доброто ни здравословно състояние. Така че портокалите могат да помогнат и в борбата с наднорменото тегло, както и да ни помогнат да контролираме теглото си. Портокалите са богати на фибри, витамини, минерали и съдържат добро количество вода, както и са по-нискокалорични, а същевременно снабдяват тялото ни с енергия и ситост.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес