Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Ето кога не трябва да се пие жълт кантарион!

21 януари 2023, 12:44 часа

Въпреки че е най-популярен като природно средство против лека до умерена форма на депресия, жълтият кантарион се използва още в лечението на главоболие, гастрит, хемороиди, тетанус, психични заболявания и др. Тъй като има антиоксидантни, противогъбични и антибактериални свойства, се прилага и като лаксатив, диуретик, антипиретик; при заздравяване на рани, невралгия, безсъние и болка.

Ето какво разяснява д-р Мануел Рейш

Напълно е възможно билката да предизвика проблеми при взаимодействие с определени медикаменти. По тази причина Франция забрани включването на жълт кантарион в медицински препарати. Още няколко държави, като Япония, Великобритания и Канада, влязоха в процес за актуализиране на етикетите върху лековете, произведени с жълт кантарион. Ето защо трябва да сте наясно с консумацията на продукти въз основа на билката в случай, че приемате и други лекарства.

При това, ако се употребява, това е нужно да става със заострено внимание,защото има определени странични ефекти; сред тях стомашно-чревни дразнения, безпокойство, умора или алергични реакции. Контрацептивите, например, може да проявят отслабена ефективност при случай, че едновременно се приемат с препарат на базата на жълт кантарион.

Жълт кантарион - билката на щастието

Състояния за лекуване

Някои хора приемат масло от жълт кантарион орално за регулиране на влошено храносмилане. Маслото може да се прилага и през марля върху кожата за облекчаване на синини и ожулвания, мускулни болки и възпаления, сърбеж (псориазис) и лющене, изгаряния първа степен, ухапвания от насекоми, рани и други некомфортни състояния. Но не се препоръчва да се полага жълт кантарион в пряк допир с кожата, тъй като е възможно да провокира засилена чувствителност към слънчеви лъчи.

Други употреби на билката включват укрепване на общото здравословно състояние, облекчаване на сърцебиене, промени в настроението и други симптоми на менопаузата, лечение на психични разстройства с физически симптоми, хиперактивност, дефицит на вниманието, социална фобия, предменструален синдром, обсесивно-компулсивно разстройство, вирусни инфекции и тютюнопушене.

Какви са ползите от жълтия кантарион?

Възможни нежелани реакции

Хората, които консумират орални добавки на базата на билката, за кратък интервал от време може да получат неблагоприятни ефекти от типа на следните:

- диария;

- леки коремни болки;

- сухота в устата;

- главоболие;

- умора;

- замаяност;

- изтръпване;

- безпокойство;

- сексуална или еректилна дисфункция;

- увреждане на черния дроб;

- кожни алергични реакции;

- ярки сънища;

- психоза (рядко).

Жълтият кантарион е в състояние да причини кожни обриви и да повиши чувствителността на очите и кожата към слънчево греене. Ако страдате от лупус или вземате лекарства, които евентуално може да причинят фоточувствителност (както някои препарати за акне), се консултирайте с медицинско лице преди лечение с тази билка.

По принцип и като цяло жълтият кантарион се понася добре. Ала в отделни случаи може да възникнат дадени симптоми като стомашна болка, алергии, безпокойство, умора, повишена чувствителност на кожата при излагане на слънчева светлина.

Жълт кантарион – какво представлява и как се използва

Кой не трябва да го използва?

Жълтият кантарион не е подходящ за хора с алергии или свръхчувствителност специално към тази билка; не е препоръчително и за хора с тежка депресия.

Не бива да се използва още от кърмещи и бременни жени; също от жени, използващи орални контрацептиви, понеже е възможно билката да промени ефективността на лекарството. На деца под 12 години не се дава жълт кантарион!

Екстрактите от билката може да влязат в реакция с някои лекарства от типа на циклоспорин, такролимус, ампренавир, индинавир, иринотекан и варфарин. Растение също е желателно да се избягва от хора, които приемат буспирон, метадон, бензодиазепин, амитриптилин, дигоксин, фексофенадин, финастерид и симвастатин.

Внимание! Статията е само за сведение, а не препоръчителна. Консултирайте се със специалисти!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес