Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лакътят ви пука? Ето 7 възможни причини за това

19 ноември 2022, 18:44 часа

Хрупанете, щракането и пукането са все звуци, които може да чуете от лактите си по време на тренировка. Ако някога сте се сблъсквали с това, докато правите лицеви опори или други упражнения за горната част на тялото, може би се чудите каква е причината за тези смущаващи звуци. Не се страхувайте. Пукането на ставите по време на тренировка е често срещано и обикновено е безвредно. Ако нямате никаква болка заедно с пукането на лакътя, най-вероятно е безвредно да правите това, което правите. Но все пак си струва да знаете защо лакътят ви издава шум по време на тренировка.

Бързо облекчение на болката в ставите с тази домашна рецепта

7 ВЪЗМОЖНИ ПРИЧИНИ 

1. СТАВАТА ВИ ОСВОБОЖДАВА ГАЗ

По принцип пукането или щракането на лакътя без болка има безобидна и много често срещана причина - освобождаване на газ от ставите ви. Ставите ви съдържат смазващ разтвор, наречен синовиална течност, който съдържа кислород, азот и въглероден диоксид. Случайни, безболезнени пукащи звуци, които не влияят на обхвата на движение на лакътя, се считат за нормални. Смята се, че пукащият звук се дължи на движението на въздуха в ставната течност, когато ставата се компресира при движение.

2. ОПТЕГНАТИ МУСКУЛИ ИЛИ СУХОЖИЛИЯ ТРИЯТ КОСТТА

Оптегнатите сухожилия могат да причинят усещане за щракане в лакътната става, когато сгъвате или изпъвате ръката си, в допълнение към пукането или хрупането. Оптегнатите мускули могат да влошат това и да ограничат обхвата на движение, причинявайки болка, подобна на мускулна треска. Ако имате болка, шум и усещане за щракане, посетете лекар и попитайте за тендинит и синдром на щракащия лакът, които са усложнения на лакътя, свързани със сухожилията.

За какво може да сигнализират болките в ставите

3. ИЗКЪЛЧЕН ЛАКЪТ

Изкълчване на лакътя се получава, когато сухожилие в лакътната става се разтегне или напълно се скъса. Лекото навяхване на лакътя може да причини необичайни шумове и усещания на лакътната става, както и лека болка. Ако само сте го разтегнали можете да се лекувате у дома с почивка, лед, компресия и болкоуспокояващи лекарства без рецепта. Ако пък сте скъсали сухожилието, което причинява силна болка или сериозно ограничава обема на движенията ви, най-добре е да се обърнете към лекар.

4. СВОБОДНИ ТЕЛА В ЛАКЪТНАТА СТАВА

Тази фразата може и да звучи като нещо страшно или опасно, но "свободни тела" се отнася за малки парчета хрущял или кост във вътрешността на лакътната става. Те също могат да причинят пукане и блокиране на лакътя. Това обикновено се диагностицира чрез рентгенова снимка или съвременни образни изследвания, като компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс. Ако получите диагноза за разхлабени тела, може да се наложи операция за отстраняване на фрагментите.

Храни, които облекчават болките в ставите

5. АРТРИТ

Ако сте млади и като цяло здрави, малко вероятно е да имате артрит на лакътя, но вероятността се увеличава с възрастта. Лечението на артрита зависи от вида на артрита и други фактори, но обикновено включва почивка, промени в начина на живот, физиотерапия и понякога лекарства.

6. ВЪЗПАЛЕНИЕ

Понякога ленти от тъкан в лакътните стави, наречени "плики", могат да се възпалят. Възпалената плика често е виновна за счупването на външната част на лакътя. Ако е хронично, лекарите наричат това "синдром на плика". Той често е съпроводен с променени двигателни модели, ограничен обхват на движение и болка от външната страна на лакътя. Възможно е също така да изпитвате усещане за "разместване", когато сгъвате ръката си. Възпалената плика може да премине сама, но ако това не се случи, обикновено лечението е физиотерапия и противовъзпалителни болкоуспокояващи медикаменти. Някои лекари препоръчват и стероидни инжекции.

За болката в ставите - това домашно масло!

7. ХРУЩЯЛЪТ В ЛАКЪТЯ СЕ Е ОТДЕЛИЛ

Малко по-рядко срещано състояние, наречено остеохондрит дисеканс, кръвоснабдяването на част от хрущяла и субхондралната кост (слой от костта, който се намира под хрущяла) в лакътната става се забавя или спира напълно. Загубата на кръвоснабдяване може да доведе до отделяне на фрагмент от хрущяла и костта от ставата и този фрагмент да се забие някъде в ставата, което води до болка, ограничен обхват на движение и хрупане. Въпреки че обикновено се среща при деца и юноши, може да се случи и при възрастни. Повтарящото се натоварване на горния крайник и носенето на тежест над главата са рискови фактори за този проблем. Това състояние често се развива при спортисти. Само лекар може да диагностицира това състояние, но ако подозирате, че го имате, трябва да спрете всяка дейност, която причинява болка, докато не се обърнете към лекар.

Как да се справим с болките в ставите при смяна на времето?

Възможно е да забележите, че пукането се появява само в определени позиции, например когато лакътят ви е напълно изпънат или напълно сгънат или когато предмишницата ви се завърта нагоре или надолу. Осъзнаването на позициите, които ви причиняват болка, може да ви помогне да избягвате тези позиции или да работите върху формата си по време на определени упражнения.

КОГА ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ ЛЕКАР?

Не е необходимо да се обръщате към лекар за пукане на лакътя, ако не изпитвате никаква болка, когато лакътната става издава звук. В случай на лека болка в лакътя ледът и противовъзпалителните болкоуспокояващи лекарства, могат да помогнат за облекчаване на болката и намаляване на евентуалния оток. Но силната болка сигнализира за нараняване и трябва да бъде преценена от лекар, особено ако е постоянна. Ако имате други симптоми, особено изтръпване или нестабилност, трябва да се обърнете към лекар, дори ако болката е съвсем слаба. Други обезпокоителни симптоми са подуване, ограничен обхват на движение, синини или промяна на цвета или изтръпване.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес