Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Куркума: пет удивителни ползи за здравето от тази суперхрана

07 март 2021, 13:15 часа

Куркумата се отглежда заради корените си и често я наричат суперхрана. Още от дълбока древност са познати многото ѝ ползи за човешкото здраве. Тя се прилага за много здравословни проблеми - от борбата с рака до облекчаването на депресията.

Ето пет важни ползи за здравето от тази ярка и жива и древна подправка, оцветена в ярко жълто.

Куркумата е известна със своите мощни лечебни и противовъзпалителни свойства. Активното ѝ съединение е куркуминът, който е ефективен в борбата с различни заболявания. Куркуминът е естествен антиоксидант и е отговорен за нейния ярък и жив жълт цвят.

Куркумата е роднина на джинджифила и се използва много активно най-често в индийската, югоизточната азиатска и близкоизточната кухня. Куркумата често се използва при боядисване на тъкани, козметика и, разбира се, при готвене. Тази източна подправка и нейното активно съединение куркумин въздействат върху човешкото здраве по различни начини. От превенция на рака до борба с депресията, ползите от тази суперхрана често са сравнявани с магически.

Повишава имунитета

Куркуминът помага в борбата с различни вируси и има противовъзпалителни, антимикробни и антиоксидантни свойства.

Предотвратява появата на рак

Куркумата може да повлияе на растежа, образуването и развитието на раковите клетки на молекулярно ниво. Те е ефективна за намаляване на риска от заболяване, а също така се бори с ефектите на канцерогените.

Антидепресант

Куркумата е ефективна за повишаване на настроението и борба с депресията, като съдейства за увеличаване производството на серотонин и допамин и намалява нивата на химикалите, предизвикващи депресията.

Подобрява здравето на сърцето

Куркумата намалява уврежданията, които нанасят свободните радикали, а противовъзпалителните свойства на куркумата намаляват възникналите възпаления. Тя, също така, подобрява ендотелната функция и предотвратява появата на различни сърдечно-съдови заболявания.

Облекчава болката в ставите

Куркуминът и куркумата са ефективни при ставни заболявания. Те съдейства за намаляване на болката и възпалението, свързани с болки в ставите. Куркумата също може да осигури облекчение на болката, причинена и от други проблеми.

Куркумата се използва много ефективно и в козметиката. Освежава и подмладява кожата и се бори с предвестниците на старостта. Някои дами се притесняват да я използват заради ярко жълтия ѝ цвят, смятайки че няма да могат да я отмият от лицето си. Веднага ще ги успокоим – цветът лесно се измива и не остава никаква следа.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес