Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя температура трябва да се свали и как най-добре да го направите?

14 септември 2023, 18:22 часа

Треската е временно повишаване на телесната температура, често в отговор на инфекция, по-рядко в отговор на друго болезнено състояние. Това е естествен защитен механизъм на организма, който нарушава функционирането на патогените и повишава активността на имунната система.

Какво е треска ?

Има няколко класификации на треска:

Според степента на повишаване на температурата:

·       Субфебрилитет - от 37,2 до 37,9C. Както подсказва името, пациентът може като цяло да се чувства добре, сякаш няма температура.

·       Фебрилна  - от 38 до 38,9С. Това от своя страна е истинска треска, при която пациентът най-вероятно ще лежи с „треска“.

·       Пиретичен  - от 39 до 40.9C. Името отразява "пламтящ огън"; пациентът не просто е зле, той може да започне да изпитва нарушения на съзнанието, дишането и сърдечната дейност.

·       Хиперпиретичен  - от 41 ° C и повече. Треската в този случай представлява смъртна опасност, тъй като може да доведе до дестабилизиране на структурата на различни протеини в тялото.

Домашни хитринки, които свалят високата температура за минути

По произход:

·       Периферна треска. Това е познатото повишаване на телесната температура, причинено от реакция на възпаление и инфекция. Идеята е, че ензимите, които причиняват треска, се задействат в тялото;

·       Централна. Това е състояние, при което мозъкът измества нормалната температурна точка по-високо от обичайното, като по този начин ангажира невроните на центъра за терморегулация. Такава висока температура може да бъде причинена от инсулт, повишена функция на щитовидната жлеза, стрес, възпаление в мозъка или мозъчен тумор.

Според наличието на усложнения:

·       Неусложнена - когато пациентът не се тревожи за нищо сериозно и болестта си тече.

·       Усложнена е треската, придружена от нарушения на жизнените функции: объркване, делириум, халюцинации, сърцебиене, задух, посиняване на устните, бледа кожа, спадане на кръвното налягане.

Разбира се, това не са единствените класификации, могат да се цитират още няколко, но за нелекари те нямат практическо значение.

Какво помага за бързо сваляне на температура

Кога да свалите телесната си температура?

Препоръчително е да намалите телесната температура под 38,5C, ако се чувствате зле. Наистина, всички знаем, че понякога температура от например 38,2 се понася добре, а понякога 37,1 е мъчение. Затова намалете температурата, която не понасяте добре.

Как безопасно да намалите телесната си температура, ако имате треска?

Основният критерий за безопасността на повечето лекарства е колко дълго са били в клинична употреба: по-старите лекарства са добре проучени, по-новите са проучени в клинични изпитвания, но понякога постмаркетинговите проучвания също са от полза.

В това отношение три стратегии са оптимални, насочени към следните активни съставки:

·       Парацетамолът е евтино, добре проучено лекарство, което не дразни стомаха и е подходящо за бременни и кърмещи жени, както и за деца; не засяга бъбречната функция. Безопасната доза е 2 грама на ден за възрастен. Може да увреди чернодробната функция .

·       Ибупрофен също е евтино лекарство, което не влияе много на стомаха и е подходящо за деца. Може да увреди бъбречната функция. Безопасна доза: 1200 mg на ден за възрастен.

·       Комбинация от тези две лекарства - има готови лекарствени форми, които включват и двете лекарства. Заедно те са по-силни, но не трябва да се опитвате да ги комбинирате сами.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес