Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-добрата билка за разреждане на кръвта?

02 юли 2023, 16:00 часа

Някои чайове от билки за подобряване на кръвообращението, като зелен чай или чай от розмарин, имат вещества с венотонични, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, спомагащи за отпускане или подобряване на здравината на кръвоносните съдове.

Ето какво ни съветва д-р Марсела Готшалд. 

Някои примери за чайове, които подобряват кръвообръщението, са следните.

1. Чай от жълта комунига (Melilotus officinalis)

Този чай подпомага лечението на различни венозни заболявания от рода на разширени вени или венозна недостатъчност. Съдържа вещества като мелитозиди, канелена киселина, сапонозиди, кемпферол и лимфен, които намаляват отоци и усещането за тежки или уморени крака.

Съставки: 1 ч. л. надземни части на растението, 150 мл вода.

Кипвате водата, дръпвате от котлона и добавяте билката. Престоява около 10 минути. Препоръчват се за пиене 2 до 3 чаши на ден. Чаят не бива да се пие от кърмещи и бременни жени, също от хора с чернодробно заболяване.

Учени: Тези чайове са полезни за мозъка, сърцето и имунитета

2. Чай от конски кестен (Aesculus hippocastanum)

Този чай е богат на есцин - вещество с венотонични свойства, което повишава здравината на стените на вените и подобрява кръвообръщението.

Съставки: 100 г цвят от конски кестен, 500 мл вода.

Кипвате водата. Изключвате котлона, добавяте цветовете и оставяте да киснат около 1 час. Настойката се прецежда и пие по 1 чаша след хранене.

Чаят от конски кестен не бива да се консумира по време на бременност, кърмене и от деца. Също така, този чай би трябвало да се пие с повишена предпазливост от хора с диабет, храносмилателни или кожни проблеми.

3. Зелен чай (Camellia sinensis)

Този чай има фенолни съединения в състава си, които помагат за отпускане на кръвоносните съдове, подобрявайки кръвообръщението и сърдечно-съдовото здраве.

Може да се използва за подпомагане на лечението на лошо кръвообращение, както и за контролиране на кръвното налягане и регулиране на степента на лошия холестерол (LDL), който се отлага в кръвоносните съдове и засилва риска от сърдечно-съдови проблеми като инсулт или инфаркт.

Зеленият чай може да се употребява във вид на чай, запарка или естествен екстракт; желателно с медицински указания, тъй като прекомерната му употреба може да увреди черния дроб.

Съставки: 1 ч. л. листа или 1 пакетче зелен чай, 1 чаша вода.

Слагате водата да заври, изключвате котлона, добавяте листата или пакетчето зелен чай и оставяте да кисне десетина минути. Прецеждате или изваждате пакетчето и изпивате. Този чай може да се консумира от 2 до 4 пъти на ден или според указанията на лекар. Въпреки това, за хората с високо кръвно препоръката е да не надхвърлят доза от 3 чаши на ден.

Зелен чай не бива да пият деца, кърмачки и бременни жени; също хора, които имат безсъние, хипертиреоидизъм, гастрит или високо кръвно налягане.

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете ТОЗИ чай всеки ден?

4. Чай от розмарин (Rosmarinus officinalis)

Ето какво ни обяснява в това видео д-р Татяна Занин за ползите на чая от розмарин (използвайте езиковите настройки на видеото за превод на български).

Чаят от розмарин е богат на вещества като карнозна киселина, розмаринова киселина и етерични масла, с противовъзпалителни, антиоксидантни и антитромботични свойства.

Съставки: 1 ч. л. свежи розмаринови листа, 250 мл вряла вода.

Добавяте листата от розмарин към врялата вода, покривате и оставяте да престоят в нея приблизително 10 минути. Прецеждате, оставяте да изстине и пиете 3 до 4 пъти на ден.

Розмариновият чай не бива да се пие от деца под 5 години, кърмещи или бременни жени, както и от хора с чернодробен проблем.

Внимание! Статията предлага само информация, но не и медицински указания. По въпросите, разглеждани в нея, се допитвайте винаги до медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес