Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-добрата рецепта за справяне с шиповете?

02 ноември 2023, 12:22 часа

Случва се в живота на човека да се появи остра пронизваща болка в стъпалото при ходене или в дланите при натискане. Причината за тези неприятни усещания може да бъде гръбначния стълб. Болката при натиск е подобна на убождане от трън. Всъщност говорим за една от разновидностите на шипове.

Причини за шипове

Основните характеристики на шиповете са тяхното местоположение, остра пронизваща болка дори при лек натиск, способността да растат до много големи размери и дори да се изродят в злокачествено новообразувание.

Любимите места за тези образувания са подметката, дланите, пръстите на ръцете и краката. Причината за шипове се счита за папилома вируси, както тези, които вече присъстват в човешкото тяло, така и тези, предавани от болен човек чрез контакт и битови контакти, включително чрез обикновени битови предмети.

Освен това съществуват предразполагащи фактори за появата на този проблем. Те включват на първо място намаляване на имунитета и ситуации, които допринасят за това - болести, психически и физически травми, стрес, изменение на климата и други.

Носенето на тесни, неудобни обувки може да доведе до появата на микропукнатини, които стават входни точки за инфекция. И ако има повишено изпотяване на ръцете и краката и дори лоша лична хигиена, вероятността от появата на шипове се увеличава значително. Гъбичните инфекции на кожата и заболяванията на малките кръвоносни съдове могат да провокират активността на вируса.

Тази домашна подправка е вълшебна при шипове на петата

Методи за лечение на шипове

Ето защо, ако се открие такава формация на ръцете или ходилата, е необходимо да се свържете с дерматолог, който ще прегледа тумора, ще идентифицира причините и ще предпише необходимото лечение.

Най-ефективните методи за лечение на шипове в момента включват радикално отстраняване с помощта на лазер или течен азот. Използването на лазерна терапия има повече предимства. Процедурата е безболезнена, позволява премахване на образуването в една сесия, не оставя следи по кожата, осигурява необходимата дълбочина на проникване за пълно отстраняване на гръбначния стълб и предотвратяване на рецидиви на заболяването.

Използването на течен азот е по-травматично и често изисква повторни процедури. Понякога прибягват до хирургично отстраняване на плантарната брадавица със скалпел.

Домашни рецепти за справяне с косопад, изпотяване и шипове

Химичните методи, използващи киселини и народни средства, вече не се използват поради тяхната неефективност и възможността от усложнения. В някои случаи може да се наложи консултация с имунолог. Във всеки случай решението за избора на тактика на лечение се взема от лекаря.

Всеки метод на лечение може да има противопоказания. Не се самолекувайте, свържете се със специалист!

Една от най-добрата рецепта за справяне с шиповете

Хрян – това е бабин лек с хрян, който е незаменим при шипове. Със загряващото си действие той върши чудеса. Необходимо е да си го набавите в прясно състояние. След измиване и почистване на корена се смила, а получената каша разстелете върху плат.

Поставете върху болното място. Останете така 15 минути. Увеличавайте постепенно времето за престой, докато достигнете до половин час. Изпълнявайте процедурите до намаляване на шиповете.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес