Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой компот върши чудеса при ниско кръвно

05 февруари 2024, 19:11 часа

Ниското кръвно налягане, известно още като хипотония, може да доведе до доста неприятни симптоми, а причините за това могат да бъдат разнообразни. В този контекст, д-р Фернандо Серкейра, диетолог, споделя своето мнение за ефективният подход към ниското кръвно налягане.

Кардиолог разкри как ниското кръвно влияе на ставите

Ниското кръвно налягане и неговите симптоми

Ниското кръвно налягане, или хипотонията, настъпва, когато кислородът и хранителните вещества не се разпределят балансирано в организма. Този дисбаланс може да предизвика изпотяване, замаяност, промени в зрението, гадене, слабост и дори припадък. Кръвното налягане се счита за ниско при стойности под 90/60. Причините за това са разнообразни - повишена температура, внезапна смяна на позицията на тялото, дехидратация или големи кръвоизливи. Д-р Фернандо Серкейра, диетолог, споделя, че когато се стигне до ниско кръвно налягане, правилната реакция е от решаващо значение.

Яжте тези храни за по-ниско кръвно налягане

Ефективни методи за справяне с ниското кръвно

В случай на рязко спадане на кръвното налягане, важно е пациентът да легне и да повдигне краката си с помощта на възглавници. Приемането на течности с високо съдържание на глюкоза е препоръчително. В този контекст, компотите и подсладените чайове се явяват подходящи средства.

кръвно налягане

Препоръчителни продукти при ниско кръвно

Освен компотите, чиято цел е предимно хидратацията на организма, консумацията на продукти, богати на витамин B6 (пиридоксин), като ядки (орехи, лешници), и кафе, което е термогенен източник, са от полза. Розмаринът също е благоприятен за кръвообращението в такива случаи.

Бърза помощ при ниско кръвно

За да се предостави бърза помощ при ниско кръвно, пациентът трябва да бъде поставен в легнало положение на проветриво място с повдигнати крака. Приемането на плодов сок, например портокалов сок, е начин да се допълни основното лечение, като помага за контрола и балансирането на кръвното налягане и намалява дискомфорта.

Домашни средства за ниско кръвно налягане

Превантивни мерки и естествени лекове

Постоянното носене на продукти като протеинови барчета или ядки може да бъде полезно в предотвратяването на ниското кръвно налягане. Продукти като риба тон, сьомга, домати, портокали, киви, лимони, джинджифил, папая, чесън, семена на чия и лук могат да помогнат в поддържането на кръвообращението.

Спазването на правилната диета и приемането на подходящи продукти са от ключово значение за контролиране на ниското кръвно налягане. Компотите, богати на хидратация и витамини, се явяват едно от естествените и вкусни решения за този проблем. Винаги е важно да се консултирате с лекар, но приемането на правилната храна може да бъде първата стъпка към подобрение на състоянието при хипотония.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес