Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са зърнените храни, които не трябва да пропускаме поне веднъж седмично?

21 октомври 2022, 11:33 часа

Зърнените храни са си спечелили лошата слава на вредни, съдържащи много въглехидрати и оказващи неблагоприятно влияние не само на талията, но и на здравето. Тази лоша слава вероятно се дължи на факта, че повечето хора консумират най-често поставяните на трапезата ни зърнени храни – царевица, пшеница и ориз, както и приготвените от тях тестени изделия, които наистина съдържат не само много калории и въглехидрати, но и глутен, оказващ значително неблагоприятно въздействие на чувствителните към него. Разнообразието от зърнени храни обаче далеч не се изчерпва с посочените три най-консумирани. Има зърна, богати на ценни вещества, бедни на бързи въглехидрати, с ненадминати ползи за здравето, които смело можем да поставим в графа „полезни“ и да развенчаем мита за лошите и вредни зърнени храни. Вижте кои са зърнените храни, които може да хапвате с удоволствие и без притеснение, че не се храните правилно.

Кои са зърнените храни, полезни за здравето?

Сред зърнените храни има такива, които са ключов компонент от здравословното меню и които следва да поставим на трапезата поне веднъж седмично.

Зърнените храни, които са НЕподходящи за отслабване

1. Овесени ядки

Поставяме ги на първо място, тъй като само купичка от тях доставя на организма половината от нужната му доза желязо. Овесените ядки са богати и на минерали, и витамини, като редовната им консумация предпазва от редица авитаминози. Имайте предвид обаче, че говорим за овесени ядки в чист вид, а не за тези, които са фабрично произведени с добавки, овкусители, шоколад и прочие. Изберете бранд, който гарантира качество и чиста храна, и смело си сервирайте за закуска купичка овесени ядки, подправени с мед и с добавка свежи плодове. Витаминозна бомба, гарантираща ситост, добро здраве и добър старт на деня.

2. Просо

Ако считате, че това е храна за папагалите, грешите. Просото е изключително полезно за здравето ви и ви помага да доставите на тялото си жизнено важните витамини от група Б, както и фибри, държащи ви сити и подобряващи състоянието на стомашно-чревния ви тракт. Изберете си рецепта, която ви е вкусна и приятна, за да хапвате просо с удоволствие поне един ден в седмицата.

3. Киноа

Ако трябва да изберете само една зърнен храна, спрете се на киноа. Колебаещите се кои са зърнените храни, които следва да поставим най-често на трапезата, могат смело да изберат киноа. Киноа е обявена за суперхрана и това съвсем не е случайно. Бедна е на въглехидрати и доставя на тялото щедри дози протеин и полезни вещества. Киноа се отличава и с нисък гликемичен индекс – тоест не води до рязък скок на кръвната захар, което я прави подходяща и за диета за отслабване.

Кои са най-употребяваните зърнени култури в България?

4. Овес

Чудещите се кои са зърнените храни, подходящи по време на диета за отслабване, могат да се спрат и на овеса. Известен е с щедрите количества фибри, които съдържа, създаващи усещане за ситост, което ви позволява да намалите порциите храна през деня и да не се сблъсквате с пристъпи на вълчи глад – два фактора, подпомагащи диетата ви за отслабване. Правилото и тук е да избирате чист овес, а не такъв с добавки.

5. Елда

Зърнената култура, богата на магнезий, е сред най-предпочитаните зърнени храни, подходящи за здравословно меню и при спазване на режим за отслабване. Ако се чудите кои са зърнените храни, съдържащи повече протеини от останалите и подходящи и за хора, които не консумират месо и животински продукти като цяло, то елдата е на челно място сред тях.

Какво ще се случи, ако спрете зърнените храни за 2 седмици?

6. Леща

Лещата е изключителна храна – вкусна, полезна, подходяща за приготвяне на супа, салата, яхния, тя е ароматна, обичана от повечето хора, бедна на калории и въглехидрати, богата на белтъчини. Лещата смело може да поставяте на трапезата си много по-често от веднъж в седмицата, за да доставите на организма си ценни вещества без риск за талията.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес