Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са ползите за здравето от Ашваганда, според на изследванията

16 октомври 2023, 15:08 часа

Потенциалните ползи от ашваганда включват по-добро спортно представяне и сън. Някои изследвания показват, че тази билка може да помогне на хора със състояния като тревожност и безплодие, но са необходими по-сериозни проучвания.

Ашваганда е една от най-важните билки в Аюрведа, която е традиционна форма на алтернативна медицина, базирана на индийските принципи на естественото лечение.

Хората са използвали ашваганда от хиляди години за облекчаване на стреса, повишаване на енергийните нива и подобряване на концентрацията.

Ботаническото му име е Withania somnifera и е известно и под няколко други имена, включително „индийски женшен“ и „зимна череша“.

Растението ашваганда е малък храст с жълти цветя, който е роден в Индия и Югоизточна Азия. Хората използват екстракти или прах от корена или листата на растението за лечение на различни състояния, включително тревожност и проблеми с плодовитостта.

Ето 8 потенциални ползи от ашваганда, базирани на изследвания.

1. Може да помогне за намаляване на стреса и безпокойството

Ашваганда е може би най-известна със способността си да намалява стреса. Класифициран е като адаптоген, вещество, което помага на тялото да се справи със стреса.

Ashwagandha може да помогне за контролиране на медиаторите на стреса, включително протеини на топлинен шок (Hsp70), кортизол и активирана от стрес c-Jun N-терминална протеин киназа (JNK-1).

Той също така намалява активността на хипоталамо-хипофизно-надбъбречната (HPA) ос, система в тялото ви, която регулира реакцията на стрес.

В малко проучване с 58 участници, тези, които са приемали 250 или 600 мг екстракт от ашваганда в продължение на 8 седмици, са намалили значително възприемания стрес и нивата на хормона на стреса кортизол в сравнение с тези, които са приемали плацебо.

Тези, които са приемали добавките с ашваганда, също са забелязали подобрения в качеството на съня в сравнение с плацебо групата.

2. Може да е от полза за спортните постижения

Изследванията показват, че ашваганда може да има благоприятен ефект върху спортните постижения и може да бъде полезна добавка за спортисти.

Един анализ на изследването включва 12 проучвания при хора, които приемат дози ашваганда между 120 мг и 1250 мг на ден. Резултатите показват, че билката може да подобри физическото представяне, включително силата и използването на кислород по време на тренировка.

8 съставки, за които може би не сте чували, но трябва да добавите към следващото си хранене

Друг анализ, който разглежда пет проучвания, установи, че приемането на ашваганда значително повишава максималната консумация на кислород (VO2 max) при здрави възрастни и спортисти.

VO2 max е максималното количество кислород, което човек може да използва по време на интензивна дейност. Това е измерване на състоянието на сърцето и белите дробове.

Наличието на оптимален VO2 max е важно както за спортисти, така и за неспортуващи. Ниският VO2 max е свързан с повишен риск от смъртност, докато по-високият VO2 max е свързан с по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Освен това ашваганда може да помогне за увеличаване на мускулната сила.

В проучване от 2015 г., участници от мъжки пол, които са приемали 600 мг ашваганда на ден и са участвали в тренировка за устойчивост в продължение на 8 седмици, са имали значително по-големи печалби в мускулната сила и размер в сравнение с плацебо групата.

3. Може да намали симптомите на някои психични заболявания

Някои доказателства сочат, че ашваганда може да помогне за намаляване на симптомите на други психични заболявания, включително депресия, при определени популации.

В едно проучване, изследователите са разгледали ефектите на ашваганда при 66 души с шизофрения, които са изпитвали депресия и тревожност.

Те открили, че участниците, които са приемали 1000 мг екстракт от ашваганда дневно в продължение на 12 седмици, са имали по-голямо намаляване на депресията и тревожността, отколкото тези, които са приемали плацебо.

4. Може да помогне за повишаване на тестостерона и увеличаване на плодовитостта при мъжете

Добавките ашваганда са показали в някои проучвания, че благоприятстват мъжката плодовитост и повишават нивата на тестостерон.

В едно проучване, 43 мъже на възраст 40-70 години с наднормено тегло и лека умора са приемали таблетки, съдържащи екстракт от ашваганда или плацебо всеки ден в продължение на 8 седмици.

Лечението е свързано с 18% по-голямо увеличение на DHEA-S, полов хормон, участващ в производството на тестостерон. Участниците, които са приемали билката, също са имали 14,7% по-голямо увеличение на тестостерона от тези, които са приемали плацебо.

Освен това преглед на четири проучвания установи, че лечението с ашваганда значително повишава концентрацията на сперматозоиди, обема на сперматозоидите и подвижността на сперматозоидите при мъже с нисък брой сперматозоиди.

5. Може да намали нивата на кръвната захар

Ограничени данни сочат, че ашваганда може да има някои ползи за хора с диабет или високи нива на кръвната захар.

Преглед на 24 проучвания, включително 5 клинични проучвания при хора с диабет, установи, че лечението с ашваганда значително намалява кръвната захар, хемоглобина A1c (HbA1c), инсулина, липидите в кръвта и маркерите за оксидативен стрес.

Причината може да е, че определени съединения в ашваганда – включително едно, наречено withaferin A (WA) – имат мощна антидиабетна активност и могат да помогнат за стимулиране на клетките да приемат глюкоза от кръвния поток.

6. Може да намали възпалението

Aшваганда съдържа съединения, включително WA, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото.

Проучвания при животни показват, че WA може също да помогне за намаляване на нивата на възпалителни протеини като интерлевкин-10 (IL-10) и има някои доказателства, че ашваганда може да помогне за намаляване на възпалителните маркери и при хората.

В проучване от 2021 г. изследователите са давали на хора с COVID-19 аюрведично лекарство, съдържащо 0,5 грама ашваганда и други билки два пъти на ден в продължение на 7 дни. Това намалява нивата на възпалителни маркери CRP, IL-6 и TNF-α на участниците в сравнение с плацебо.

7. Може да подобри мозъчната функция, включително паметта

Приемането на ашваганда може да е от полза за когнитивната функция.

Един преглед на пет клинични проучвания открива ранни доказателства, че ашваганда може да подобри когнитивното функциониране при определени популации, включително по-възрастни хора с леко когнитивно увреждане и хора с шизофрения.

Когнитивните функции, от които може да се възползва, включват:

  • изпълнително функциониране
  • внимание
  • време за реакция
  • изпълнение на когнитивни задачи

Проучване на 50 възрастни показва, че приемането на 600 мг екстракт от ашваганда на ден в продължение на 8 седмици води до значителни подобрения в следните показатели в сравнение с приема на плацебо:

  • непосредствена и обща памет
  • внимание
  • скорост на обработка на информацията

Изследователите отбелязват, че съединенията, открити в ашваганда, включително WA, имат антиоксидантни ефекти в мозъка, което може да е от полза за когнитивното здраве.

8. Може да помогне за подобряване на съня

Много хора приемат ашваганда за насърчаване на спокоен сън и някои доказателства сочат, че може да помогне при проблеми със съня.

Например, проучване на 50 възрастни на възраст 65-80 години установи, че приемането на 600 мг корен от ашваганда на ден в продължение на 12 седмици значително подобрява качеството на съня и умствената бдителност при събуждане в сравнение с плацебо лечение.

Ето колко е полезна Ашваганда за здравето на жените

Освен това, един преглед на пет висококачествени проучвания установи, че ашваганда изглежда:

Ашваганда е древна лечебна билка с различни възможни ползи за здравето.

Резултатите от проучването показват, че може да помогне за намаляване на тревожността и стреса, да поддържа спокоен сън и дори да подобри когнитивното функциониране при определени популации.

Ашваганда вероятно е безопасна за повечето хора в краткосрочен план. Въпреки това, не е подходящо за всеки, така че е важно да говорите със здравен специалист, преди да добавите ашваганда към вашата рутина.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес