Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои храни помагат за правилното оросяване на мозъка?

07 ноември 2023, 17:22 часа

Някои храни с ниско съдържание на антиоксиданти и здравословни мазнини могат да повишат нивата на кръвната захар и да попречат за оросяването на мозъка ви.

Чувството за „размито“, проблемите със запомнянето на неща и проблемите с концентрацията е това, което много от нас наричат ​​„замъгляване“.

Честите причини за мозъчна мъгла включват преживяване на стрес или скръб, жени в перименопауза и изтощение. Но не всеки знае, че мозъчната мъгла може да бъде причинена и от това, което ядете. Експертите знаят, че храните също могат да причинят възпаление в мозъка, което води до чувство на умора и безсъние.

Тези храни обикновено са с ниско съдържание на антиоксиданти и здравословни мазнини като омега-3 и вместо това са с високо съдържание на трансмазнини, добавени захари и рафинирани нишестета, обяснява диетологът.

За да се намали рискът от мозъчно замъгляване, е необходима балансирана диета. Богата на хранителни вещества и антиоксиданти, тя може да поддържа здравето на мозъка и когнитивната функция.

10-те най-здравословни храни в света

Кои храни помагат за правилното оросяване на мозъка?

Храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, като мазна риба, ленено семе и орехи, са особено полезни за умствената яснота. По същия начин плодовете и зеленчуците, богати на антиоксиданти, могат да предпазят мозъка от оксидативен стрес, който иначе може да допринесе за мозъчна мъгла. Хидратацията също е от решаващо значение и липсата на достатъчно вода може да доведе до когнитивни затруднения.

През есента трябва да въведете тиква в диетата си. Тя е богата на фибри и може да задоволи ежедневните ви нужди. Фибрите са полезни за премахване на холестерола от тялото и за балансиране на кръвната захар и поддържане на чувството за ситост по-дълго.

Поради високото си съдържание на витамини А и С, тиквата също е зеленчук, който помага за укрепване на имунната система. Калият, витамин С, фибрите и високото съдържание на антиоксиданти в тиквата защитават сърцето.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес