Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Когато ви боли гърба или врата, ТОВА е решението ви

20 януари 2023, 15:14 часа

Правилната стойка е от изключително значение за мускулите и ставите ни, но често неглижираме забележките, които родителите ни ни правят от малки. Неправилното седене или дори стоене прегърбени, възпира правилното функциониране на мускулите и ставите ни. Това с течение на времето може да доведе до хронични болки, атрофия, ставни възпаления, предразположеност към контузии, проблеми с дишането и храносмилането и какво ли още не. Вече уверихте ли се в тежестта на правилната стойка върху живота ни?

Ако обаче все пак се информирате по темата по-късно и имате оплаквания като болки във врата и гърба поради неправилна стойка, за вас имаме няколко съвета, с които може да подобрите състоянието си. Вижте и какви са те:

Избирайте комфортни обувки

Стъпалата са основата на нашето тяло, върху тях пада цялата “тежест” и правилната грижа за мускулите и стъпалата в тази част е основата на добрата стойка. Винаги когато е възможно оставайте краката си боси, а високите и неудобни обувки слагайте колкото се може по-рядко или дори се откажете напълно от тях.

Защо с времето болките в гърба се увеличават и какво да направим?

Добавки с калций

Калцият е сред основните минерали, които изграждат костите. С течение на годинките костите ни отслабват и е време да включим няколко добавки, които да компенсират нивата на калций. Достатъчно е дори да хапвате повече храни, богати на калций. А сред тях са например ядките, млечни продукти, бобови култури и др.

Витамин D

Витамин D също е сред важните елементи за нашите кости и мускули. Той е необходим и за абсорбирането на калция в организма. Най-препоръчително е да си го набавяме чрез слънчевите лъчи, но през зимния сезон това е по-трудно и наблегнете на храни, богати на витамин D или прием на хранителна добавка.

Имате болки в кръста? Ето какво да направите

Вдигане на тежести

Вдигането на тежести или пък раница с умерена тежест са примери за добри упражнения за укрепване на стойката ви. Редовното упражняване ще намали рисковете от развитие на остеопороза или гърбица.

Други полезни упражнения

Освен чрез вдигане на тежести, можете да повлияете положително на стойката и на болките в гърба и врата с още няколко упражнения. Сред най-ефективните са:

Кобра

За да изпълните това упражнение, легнете по корем с изпънати назад крака. Ръцете поставете от двете страни на бедрата си и бавно повдигайте главата и гръдния кош, позовавайки се само на гръбначните мускули. Повтаряйте упражнението 3 пъти.

Яжте тези плодове вечер и ще забравите за болките в гърба и мускулите

Стол

В права позиция дишайте, докато сгъвате коленете на 90 градуса. Ръцете изпънете пред вас, така че тялото да застане в позиция на стол. Вдишвайте и издишвайте 2 пъти и се върнете с права позиция.

Планк

Планкът е известно упражнение както за добра стойка, така и за отслабване или стягане на мускулите. Трябва да се задържите максимално много време само на длани и пръсти.

В интернет пространството можете да откриете редица видеа, показващи как да изпълнявате правилно изброените упражнения.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес