Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое се боядисва първо: Таванът или стените

29 август 2023, 07:55 часа

Боядисването трябва да започне от тавана, тъй като по повърхностите отдолу - стени, корнизи, радиатори - може да има следи от капеща боя от тавана.

Когато правим собствени ремонти, често срещаме проблеми. Например, без да знаем някои професионални тънкости, можем да сгрешим. Никой не е имунизиран от това. Ето защо, мислейки за извършване на каквато и да е работа, си струва да се запознаете с характеристиките на индустрията. Разбира се, в такива случаи е доста трудно да се направи без професионални съвети.

Така че много начинаещи занаятчии или просто тези, които искат да направят ремонт със собствените си ръце, мислят - кое се боядисва първо: таванът или стените. И тук влиза в сила едно от основните правила в строителството по отношение на изпълнението на довършителните работи: всички основни задачи се извършват отгоре надолу, за разлика от капиталното строителство, където всичко започва отдолу.

Още: Как да изберете правилните цветове за стаите в дома си?

Причини за първоначалното боядисване на тавана, а не на стените

Има много причини, но основната причина е практична. Ако първата стъпка е да започнете да боядисвате стените и след това да продължите с работата по тавана, тогава няма да навредите на повърхността на стените. Без значение колко внимателно нанасяте боя върху тавана, все още има голяма вероятност капки боя да паднат върху повърхността на боядисаните стени. Няма значение квалификацията на майстора, който извършва работата.

Ако първо боядисате тавана, а след това стените, тогава дори ако малко боя попадне върху повърхността на стените, тя може лесно да се отстрани с разтворител или шкурка, ако боята има време да изсъхне.

Тогава възниква въпросът как можете да защитите готовия таван. Всъщност не се използват специални методи, освен внимателно и старателно боядисване на стените. Все пак това е най-добрата защита. Също така не трябва да забравяме, че боята, както всеки предмет в света, ще падне под действието на гравитацията, а не върху тавана. Единственото нещо, за което си струва да се погрижите, е да защитите частта от тавана, съседна на стените. За това може да се използва същата маскираща лента. Освен това, когато боядисвате стени, зоната, съседна на тавана, е най-добре боядисана с четка. Тогава ъглите ще бъдат по-добре боядисани, а таванът няма да пострада от ролката.

Още: Как да почистим окачения таван?

В заключение, отговорът на въпроса какво първо да боядисате тавана или стените е очевиден в полза на тавана. Ако не знаете как да постъпите в такава ситуация, използвайте здравия разум.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес