Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое окосмяване по лицето се счита за нормално и кое не?

29 юли 2022, 17:00 часа

Колкото и да не ни се иска да имаме окосмяване по тялото, особено по лицето, това е нормална физиологична особеност. Всяка една жена има степен на окосмяване по лицето, като повечето се смятат за нормални и не би трябвало да предизвикат притеснение.

Някои видове окосмяване са като праскова или мъхчета, други са по-редки, но с по-дълги косми или пък по-тъмни и твърди. Всички тези варианти на окосмяване се смятат за нормални и не будят повод за съмнение или здравословен проблем.

Ненормалният растеж на космите по лицето при жените би трябвало да наподобява този при мъжете. Състоянието се нарича хирзутизъм и се характеризира с повишени нива на мъжки полови хормони в женския организъм. Ако имате такова състояние, може да забележите повишено окосмяване около корема, гърдите, вътрешната част на бедрата, гърба. Според проучване от 2010 година хирзутизмът е сравнително често срещано състояние, което засяга между 5 и 10% от жените.

Досадното прекалено окосмяване при жената може да е лош сигнал

Кога окосмяването по лицето е притеснително?

Най-честите фактори за това явления са стресът, хормоналните дисбаланси, някои лекарства, синдром на поликистозните яйчници, инсулинова резистентност. Стресът е от голямо значение. Ако сте били изложени на хроничен стрес прекалено дълго, то нивата на кортизол са се повиши и това води до хирзутизъм.

Повишеното окосмяване по лицето може да се дължи на мъжките полови хормони, които са във високи нива. Андрогените се намират в ниски нива и обикновено участват в синтеза на женските полови хормони. Ако обаче крехкият баланс е нарушен, то може да се получи повишаване.

Окосмяването не е единственият белег. Може да се получат други физически като косопад, оредяване на косата, дрезгав глас или мъжка физика. При такива неща, не трябва да ги пренебрегвате и да го отдавате само на стрес. Да, стресът е основен катализатор, но той води и до други усложнения.

Клиниките съветват задължително да се консултирате с лекар. Повишените нива на тези хормони могат да доведат до белезите по-горе, а ако не се вземат мерки и до по-сериозни проблеми.

Трябва да имате предвид, че статията е напълно информативна. Ако имате каквито и да е съмнения, то не прилагайте самолечение, а задължително се консултирайте с личния си лекар и специалист. Хормоналните нарушения са сериозни и с тях не трябва да подхождате с лека ръка. Не прилагайте и самолечение, защото може да бъде опасно за здравето ви и да има необратими последици.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес