Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи с нас, ако добавим в менюто си кълнове

15 март 2022, 13:30 часа

Както кълновете от кресон, така и редица други растения са най-евтиният и ефективен начин да осигурите на тялото страхотен пакет от хранителни вещества. Кои са най-здравословните кълнове, кой трябва да посегне към тях и как да започнем домашно отглеждане? 

Кълнове - повече от декорация

Кълновете от кресон ухаят добре и могат да се използват за декорация, но не си струва да се фокусирате само върху естетическия аспект. Те са чудесно допълнение към сандвичи, салати, ястия на базата на месо и риба. Най-голямото им предимство, подобно на кълновете на всички други растения, е богатството от хранителни вещества.

Кои са суровите кълнове, които са вредни за здравето

Кълновете са същността на това, което съдържа напълно узрелият зеленчук. Кълновете от репички съдържат много повече витамини и минерали от самата репичка. Това, което е от решаващо значение за здравето - те не съдържат химически добавки, за които се подозира главно в ранните зеленчуци.

Кълнове: Направи си сам!

Покълването на растенията е страхотно забавление и си струва да поканите най-малките членове на домакинството да присъстват на това. Не изисква големи финансови разходи, време или специални умения. 

Стандартен литров буркан, парче марля и гумена лента ще бъдат идеални за тази цел. Това е всичко, което е необходимо за покълване, плюс семена и вода. Можете също да използвате памучна вата или лигнин.

Най-добрата салата от кълнове

Как да покълнат семената?

Семената трябва да се накиснат веднага в буркана, в който ще покълнат, в преварена и охладена вода. Малките семена, като кресон или репички, трябва да се накиснат за 5-6 часа, докато големите семена, като боб Мунг, се нуждаят от около 10 часа. След това време трябва да покриете буркана с марля и да го закрепите с гумена лента. Отцедете водата и оставете буркана на топло място. Изплаквайте семената редовно, за предпочитане 2-3 пъти на ден и след 5-6 дни са готови за консумация.

Кои кълнове са най-здравословни?

Трудно е да се избере един вид. Не се ограничавайте в избора си, комбинирайте и сменете вкусовете. Най-полезното решение за вашето здраве ще бъде съставът на тези с най-високо съдържание на витамини и минерали. Сред тях са:

- кълнове от кресон, богати на йод;

- кълнове от броколи, ценени заради техните противоракови свойства и кръвотворна активност;

- богати на фибри, витамини от група В и витамин С, кълнове от репички;

- кълновете на ракетата са ценни поради изключително високото съдържание на калций, магнезий и калий;

- Кълнове от боб мунг с антиатеросклеротични и противотуморни свойства;

- кълнове от цвекло, известни със силния си противораков потенциал.

Защо кълновете от броколи са толкова полезни

Защо кълновете са толкова ценни?

Малките семена са своеобразно съкровище за растенията. Именно в тях те натрупват и съхраняват най-ценните хранителни вещества за следващите поколения. Семената са същността на най-доброто в растението.

Те са богати на протеини, витамини и минерали в дози, които зрялото растение никога няма да достигне. В много случаи яденето на семена е безсмислено, защото голяма част от тях не могат да бъдат усвоени от човешкото тяло.

Ето защо е чудесно решение да започнем процеса на покълване на семената и да ги изядем на етап, в който те могат да бъдат оптимално използвани от клетките на нашето тяло.

Кой трябва да посегне към кълнове?

Най-краткият отговор е, че всеки, който иска по-добро здраве и благополучие, трябва да се насочи към консумация на кълнове. Мит е, че кълновете са продукт само за вегетарианци, вегани и всички, които избягват месото. Можете спокойно и вие да ги включите в менюто си. Те ще помогнат за храносмилането и ще укрепят организма. 

Кълновете са добро допълнение към всички сандвичи - тези със сушено месо, сирене и хумус, салати, бъркани яйца, паста, картофи.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес