Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво означава здравословно тегло

13 ноември 2023, 15:49 часа

Тъй като затлъстяването е сериозна заплаха за вашето здраве, важно е да разберете правилния начин за отслабване. Ето някои неща, които трябва да знаете защо е важно да поддържате здравословно тегло и как да управлявате теглото си ефективно.

Как да постигнем здравословно тегло

За да постигнете здравословно тегло, важно е първо да разберете опасностите от затлъстяването. Затлъстяването е състояние, при което се натрупват излишни телесни мазнини и ви излага на риск от различни здравословни проблеми. Тази излишна мазнина може да намали продължителността на живота и да увеличи риска от други здравословни проблеми, така че е жизненоважно да поддържате здравословно тегло.

Познайте своя ИТМ

Има много начини за измерване на телесните мазнини. Най-простият обаче е чрез изчисляване на вашия индекс на телесна маса (ИТМ). ИТМ измерва връзката между вашето тегло и височина, за да изчисли количеството телесни мазнини, които имате. Колкото по-висок е вашият ИТМ, толкова по-голямо е количеството мазнини в тялото ви.

Какви трябва да са килограмите ви според височината?

Ефектите от затлъстяването

Наднорменото тегло ви излага на риск от множество здравословни проблеми, включително:

  • Високо кръвно налягане
  • Диабет
  • Коронарна болест на сърцето
  • Някои видове рак
  • Нарушения на костите и ставите

Важно е да поддържате здравословно тегло, за да намалите вероятността от развитие на едно от тези хронични заболявания. Отслабването е здравословно не само за тялото ви, но и за ума ви. Когато изглеждате по-добре, вие се чувствате по-добре. Това може да ви даде повече увереност да правите неща, които никога не сте предполагали, че можете.

Отслабване по правилния начин

Контролът на теглото е свързан с енергийния баланс. За да поддържате теглото си, трябва да балансирате количеството енергия, което получавате от храна и напитки, с количеството енергия, което тялото ви използва за ежедневна физическа активност. Консумирането на повече енергия, отколкото ви е необходимо, ще доведе до наддаване на тегло, докато изгарянето на повече енергия, отколкото консумирате, ще доведе до загуба на тегло.

Превърнете го в начин на живот

Успешното управление на теглото е начин на живот. Всеки план за здравословно управление на теглото трябва да включва принципите на здравословното хранене и активния живот. Тези навици трябва да се превърнат в нещо, на което да се насладите и което можете да включите в ежедневието си. Промяната на диетата ви сама или по-активната физическа активност, без да ядете по-здравословни храни, няма да бъде толкова ефективна, колкото да правите и двете едновременно.

Ето два съвета, които могат да ви помогнат да управлявате теглото си здравословно:

1. Задайте интелигентни цели за отслабване

SMART целите са конкретни, измерими, постижими, реалистични и ограничени във времето. Запишете тези цели, за да можете да наблюдавате напредъка си с течение на времето.

Каква е здравословната цел за отслабване

Отслабването не става за една нощ. Модните диети и бързите корекции за отслабване не са устойчиви в дългосрочен план и могат да бъдат вредни за тялото ви. Една добра, здравословна програма за отслабване трябва да приеме концепцията за енергиен баланс като свой водещ принцип. За да отслабнете, тялото ви трябва да изгаря повече калории, отколкото консумирате. Това може да се постигне чрез балансирана диета и редовна физическа активност.

Ако вашият ИТМ е 23 kg/m2 и повече, загубата на 10% до 15% от текущото ви телесно тегло за 6 месеца със скорост от 0,5 kg до 1 kg на седмица е здравословна цел.

Как да качим килограми по бърз и здравословен начин

2. Проследявайте напредъка си

Един добър план за управление на теглото трябва също да включва редовно наблюдение на вашия напредък и поддържане на загубата на тегло в дългосрочен план. Прегледът на напредъка ви може да ви помогне да идентифицирате нещата, които сте направили добре, и нещата, с които се борите. Например, може да извършвате поне 150 минути аеробна дейност с умерена интензивност на седмица, но ви е трудно да направите по-здравословен избор на храна. Знаейки това може да ви помогне да преоцените своя план за действие.

Трябва също така редовно да преглеждате целите си, за да видите дали са реалистични. Не всеки следва един и същ модел на отслабване, така че може да се наложи да коригирате целта си, за да постигнете целта си. За да следите калорийния си прием, можете да изтеглите приложението Healthy 365, за да разберете калоричното съдържание на обичайната храна в Сингапур. Може също така да ви помогне да изчислите вашите лични нужди от калории.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес