Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво означава, когато очите ви са възпалени?

26 август 2023, 10:28 часа

Болезнеността в очите може да бъде неприятно и притеснително усещане. Усещането за възпаление на очите често се характеризира с усещане за дразнене, сухота, зачервяване и дори лека болка в или около очите. В основата на това неприятно усещане могат да стоят различни причини.

Една от най-честите причини за възпаление на очите е продължителното прекарване на времето пред екрана. В днешната дигитална епоха хората прекарват часове взирайки се в екраните на компютри, смартфони и други електронни устройства. Това постоянно фокусиране може да натовари очите и да доведе до състояние, известно като дигитално напрежение на очите или синдром на компютърното зрение. Повърхността на очите може да стане суха, което води до дразнене и дискомфорт.

Факторите на околната среда също играят важна роля за причиняването на възпаление на очите. Излагането на сух въздух, вятър, прах и замърсители може да доведе до дразнене и болезненост на очите. Алергени като полени, животински пърхот и плесени могат да предизвикат алергични реакции в очите, което води до зачервяване, сърбеж и болезненост.

Имаме възпалени очи - какво да правим?

Недостатъчното мигане може да задълбочи проблема. Мигането помага за разпределянето на сълзите, които поддържат очите влажни и комфортни. Когато се концентрират върху екрани или задачи, хората са склонни да мигат по-рядко, което води до сухота и болезненост.

Друг потенциален виновник е използването на контактни лещи. Носенето на контактни лещи за продължителни периоди от време може да доведе до сухота и дразнене. Изключително важно е да спазвате правилна хигиена и да сменяте лещите според препоръките на вашия очен лекар, за да избегнете дискомфорт.

Основни здравословни състояния, като синдром на сухото око, също могат да причинят възпаление на очите. При това състояние очите не произвеждат достатъчно сълзи, за да поддържат необходимата влажност, което води до постоянно дразнене и болезненост. Някои системни състояния като автоимунни заболявания и хормонални промени могат да допринесат за синдрома на сухото око.

Секрецията от очите - кога е опасна?

Инфекциите, както вирусни, така и бактериални, също могат да доведат до възпаление на очите. Конюнктивитът, известен като розово око, се характеризира със зачервяване, сърбеж и усещане за пясък в очите. Той може да бъде силно заразен и изисква медицинска помощ.

Ако изпитвате постоянна болезненост в очите, важно е да не пренебрегвате симптомите. Посещението при специалист по очни болести е от съществено значение, за да се определи точната причина и да се получи подходящо лечение. В зависимост от основния проблем лечението може да включва изкуствени сълзи, капки за очи с рецепта, корекции в начина на живот или дори промени в рецептата за очила.

Възпалението на очите може да се дължи на различни фактори, включително прекомерно време, прекарано пред екрана, фактори на околната среда, използване на контактни лещи, здравословни състояния и инфекции. Обръщането на внимание на здравето на очите ви, практикуването на добри навици за работа пред екрана, поддържането на подходяща хигиена и своевременното търсене на медицински съвет могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта и предотвратяване на потенциални усложнения.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес