Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво никога да не правим при сърбеж на очите – създава повече проблеми

31 май 2024, 18:16 часа

Сърбящите очи са сред най-неприятните и често срещани оплаквания, които водят пациентите в кабинета на очния лекар. Основната причина за тях е алергията, като същата може да има различни подбудители – от прашец през домашен прах до използвана козметика, макар да е възможно и синдрома на сухите очи да е причина за неприятния сърбеж.

Обикновено и за жалост сърбежът не е единственият симптом и единственото оплакване на пациентите. Съчетава се със зачервяване на очите, подпухване, сълзене, светобоязан, които пречат на пациентите да извършват ежедневните си дейности. За да идентифицираме проблема и да разберем, че страдаме именно от алергия и се нуждаем от лекарска помощ, е трудно, тъй като симптомите се отнасят и до други заболявания. Добре е да сме информирани и какво може да облекчи състоянието ни, както и какво никога да не правим при сърбеж на очите.

Алергията и сърбежът на очите – всичко за тях. Възможни причини за сърбеж на очите

Има няколко основни причини за сърбежът на очите, като част от тях се дължат на алергична реакция, а други нямат нищо общо с нея.

-          Когато причината за сърбеж на очите е алергията, възможно е да говорим за алергичен конюнктивит. Организмът реагира на алергена, като освобождава хистамин, водещ до увеличаване на кръвоносните съдове в окото, дразнене на нервните окончания и в крайна сметка до сълзене, зачервяване и сърбеж на очите.

Алергичният конюнктивит за разлика от вирусния не е заразен и най-често има сезонно проявление. Страдащите от алергия към полени например имат най-осезаеми проблеми през пролетта по време на цъфтеж на дървета и растения. Освен сърбежът на очите и симптомите от страна на този орган засегнатите от алергичен  конюнктивит имат и други оплаквания – симптоми от страна на носа като хрема и кихане, както и дразнене в гърлото.

Защо очите ви сърбят и се зачервяват?

-          Друга причина за сърбежа на очите, засягаща най-често силния пол в крехка възраст, би могла да бъде кератоконюнктивитът, при който се наблюдава зачервяване и възпаление на мембраната на повърхността на очите.

-          Екзема в областта на очите също би могла да рефлектира върху самите очи и сърбежът да се усеща в тях, макар да не е пряко свързана причината със самия орган, а с кожата, близо до него.

-          Прием на определени медикаменти с или без лекарско предписание също може да причини сърбеж на очите.

-          Носещите контактни лещи за корекция на зрението или за промяна на цвета на очите, също са сред най-честите пациенти в кабинетите на очните лекари.

-          Сухото око – състояние, при което не се отделят достатъчно сълзи, води до неприятни усещания за бодежи, сърбеж в очите и тяхното зачервяване.

Част от тези заболявания са в компетенцията на очния лекар, други – на алерголог или дори на кожен лекар, когато се касае за кожна екзема, но при всички тях има 2 общи правила – самолечението е опасно и не се изкушавайте да търкате очите си в резултат на сърбежа. Информирайки се какво никога да не правим при сърбеж на очите, ще облекчим състоянието си и няма да усложним допълнително страданията си.

Раздразнени сте от усещане за сърбеж в очите? Вижте тези домашни средства

Какво никога да не правим при сърбеж на очите и защо?

Както всяко заболяване или симптом има определени препоръки как да подобрим състоянието си, какво да предприемем и какво да не правим, за да не се влошим, така и при сърбеж на очите има препоръки, които лекарите отправят към пациентите си в едно с изписаната според диагнозата терапия.

Независимо от диагнозата и при всички възможни има общо правило да не се трият енергично очите. Може да е трудно да не се  чешете при силен сърбеж, но ако го направите не само ще увеличите неприятните симптоми и усещания, но и самото заболяване е възможно да се усложни.

Вашият лекар ще ви предпише подходяща терапия след преглед и изследвания, предназначена за диагнозата ви, която ще помогне за облекчаване на сърбежа, без да триете очите си. Не се самолекувайте, тъй като макар да са еднакви или сходни симптомите, както и отговорите на въпроса какво никога да не правим при сърбеж на очите, причините за сърбежа са различни заболявания, нуждаещи се от диагностика и лечение, предназначено конкретно за тях.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес