Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво лекува жълтият кантарион?

14 май 2023, 12:33 часа

Билките са високо ценени от векове както заради лечебните си свойства, така и заради вкуса си. Съвременните изследвания са открили доказателства за множество ползи за здравето от редовната употреба на различни билки или добавки с тях.

Жълт кантарион

Жълтият кантарион е цъфтящо растение, кръстено на своите ярко жълти цветя, за които се казва, че цъфтят за първи път около рождения ден на Свети Йоан Кръстител.

Хората използват жълтия кантарион от векове. Неговите предполагаеми ползи включват облекчаване на симптомите на депресия, облекчаване на тревожността и лечение на предменструален синдром (ПМС) и менопауза.

Ползи за здравето от жълтия кантарион

1. Действа като антидепресант

Много проучвания показват, че жълтият кантарион може да помогне в борбата с лека до умерена депресия и тревожност и има по-малко странични ефекти от повечето други антидепресанти, отпускани с рецепта, като загуба на сексуално влечение. Има обаче лекарствени взаимодействия с жълтия кантарион, така че билката трябва да се приема само под ръководството на медицински специалист, особено ако вече приемате лекарства за депресия.

Употребата на жълтия кантарион също така подобрява настроението при хора със сезонно афективно разстройство (SAD), вид депресия, която се появява през зимните месеци поради липса на слънчева светлина. То обикновено се лекува със светлинна терапия и има някои доказателства, че използването на жълт кантарион заедно с фототерапия работи дори по-добре като начин за победа над това разстройство.

Жълт кантарион – какво представлява и как се използва

2. Облекчава симптомите на ПМС

Поради положителния си ефект върху настроението, жълтият кантарион се използва за облекчаване и естествено лечение на симптоми на ПМС, като депресия, хронична умора и хормонален дисбаланс.

Проучване, проведено в Института по психологически науки в Обединеното кралство, включва 36 жени на възраст 18-45 години. Те имали редовен менструален цикъл и били диагностицирани с лек ПМС. Жените са били разпределени на случаен принцип да получават или таблетки жълт кантарион по 900 милиграма на ден, или идентични плацебо таблетки з два менструални цикъла; след това групите сменили дозите и следващите два цикъла.

Проучванията показват, че жълтият кантарион превъзхожда плацебо за подобряване на физическите и поведенческите симптоми на ПМС, но няма значителни ефекти в сравнение с плацебо при лечение на настроението и свързаните с болката симптоми на ПМС.

3. Подобрява настроението по време на менопаузата

Употребите на жълтия кантарион включват тестването му като билково лекарство, което облекчава психологическите и вегетативните симптоми на менопаузата. Проучване,проведено в Берлин, изследва 12 седмици лечение с жълт кантарион; 111 жени на възраст от 43 до 65 години са приемали по една таблетка от 900 милиграма три пъти дневно. Всички участници са имали симптоми, характерни за състоянието преди и след менопаузата.

Резултатът от лечението е оценен по скалата за оценка на менопаузата, самостоятелно разработен въпросник за оценка на сексуалността и скалата за клинични глобални впечатления. За да се тестват резултатите, честотата и тежестта на типичните психологически и психосоматични симптоми са записани след пет, осем и дванайсет седмици лечение.

Наблюдава се значително подобрение на психологическите и психосоматичните симптоми и оплакванията от менопаузата намаляват или изчезват напълно при 76% от жените.

Лекар: Ето кога не трябва да се пие жълт кантарион!

4. Бори се с възпаленията и кожните раздразнения

Жълтият кантарион има антибактериални свойства и може също да помогне в борбата с хроничните възпаления. Когато се прилага локално, той облекчава симптомите, свързани с леки рани и кожни раздразнения, като действа като естествено лечение на екзема, домашно лекарство за облекчаване на изгаряния и начин за естествено лечение на хемороиди.

Екстрактите от жълт кантарион се използват от хиляди години за лечение на порязвания и ожулвания. Неговата ползи за намаляване на възпалението са добре известни и изглежда са свързани със способността му да служи като антибактериален агент.

5. Подобрява симптомите на обсесивно-компулсивно разстройство

Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) е психично разстройство, при което хората изпълняват определени процедури многократно и не са в състояние да контролират своите мисли или дейности. Това може да бъде изтощително състояние, така че данните, които предполагат положителните ефекти на жълтия кантарион, са наистина обещаващи.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес