Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е обсесивно-компулсивно разстройство на личността

22 септември 2023, 16:36 часа

Наричали ли сте се някога перфекционист? Винаги ли следвате задачите до завършване, дори ако са станали неуместни? Обсебени ли сте от цели и стандарти и се дразните, когато вие или другите не успявате да ги постигнете? Ако някое от тях ви звучи познато или може би разпознавате тези характеристики в любим човек или колега, това може да означава, че вие или този приятел или колега имате обсесивно-компулсивно личностно разстройство.

ОКРЛ е разстройство на личността, дефинирано от специфични черти на ОКРЛ, като мания за ред, стриктно спазване на „правила“, нежелание да се откаже от отговорност или собственост и загриженост относно „правилния начин, по който трябва да се правят нещата“. Докато до известна степен това могат да бъдат характеристики на много успешни, ориентирани към детайлите хора, от друга страна, те могат да бъдат предупредителни знаци за нещо малко по-зловещо.

ОКРЛ и ОКР – каква е разликата

ОКР е съкращение от обсесивно-компулсивно разстройство, това е разстройство, което кара хората да имат натрапчиви и повтарящи се мисли и поведение. Например има микроби навсякъде и трябва да мия ръцете си на всеки половин час, за да ги избегна.

Някой, страдащ от ОКР, ще се:

  • Чувства извън контрол над своите мисли и поведение
  • Няма да изпита облекчение след завършване на действието

Хората с ОКР са тревожни и го знаят. Те осъзнават, че нещо не е наред в техните мисли и поведение и като цяло имат желание да направят нещо по въпроса.

За разлика от ОКР, което е тревожно разстройство, ОКРЛ е малко по-различно. Класифицира се като разстройство на личността, което означава, че засегнатите имат нездравословни и строги модели на мислене, функциониране и поведение. Освен това, хората с ОКРЛ често не осъзнават как действията им влияят на другите и може да вярват, че поведението им е напълно разумно.

ОКРЛ засяга между 2-8% от населението и докато перфекционизмът е положителна характеристика до известна степен, когато започне да пречи на живота ви, продуктивността и взаимоотношенията ви, е време да направите крачка назад и да оцените.

Хората с ОКРЛ често остават в блажено неведение за въздействието, което имат върху света около тях. Но ако някога са ви казвали, че поведението ви е малко обсебващо или имате колега или член на семейството, който проявява някои необичайни черти, обърнете внимание на следните симптоми.

Хората с ОКРЛ могат

Изпитват трудности при съпричастност към другите. Например, неразбиране кога колега трябва да си вземе отпуск по семейни причини, непрекъснато пренебрегване на идеите на другите, защото „нямат смисъл“ или дори невъзможност да направи компромис с партньор относно това къде да вечерят.

Възприемат производителността като идентичност. Например да вярват, че длъжността е това, което са, а не това, което работят, и да очакват същото ниво на перфекционизъм от всички около тях.

Проблем при ефективното организиране на работата. Например, съсредоточаване върху гарантирането, че всеки един детайл от дадена задача е перфектен, въпреки че застрашава цялостния проект или става негъвкав с краен срок, дори ако е невъзможно да бъде спазен.

Ненужно фокусиране върху добросъвестност и моралистични нагласи. Например, прекалено ангажиране с културата на работното място и начина, по който хората трябва да се държат, или възприемане на подхода „Аз съм просто перфекционист“, когато хората не успяват да спазят зададените стандарти.

Проблеми с управлението на баланса между работата и личния живот. Например да се концентрират единствено върху работата и да оставят всичко останало настрани – хобита, връзки, всичко.

Някой в живота ви с ОКРЛ

Да кажем, че все пак сте почти сигурни, че нямате ОКРЛ – вашият баланс между работа и личен живот е нормален, освен тези много случайни късни престои в офиса, и не сте имали реални конфликти, които можете да си спомните. Но вие работите с някого или имате връзка с някого, който до голяма степен отговаря на тези критерии.

Учени: Тази ядка гони стреса и подобрява настроението

Какво трябва да направите

Първо, признайте, че не сте виновни и не носите отговорност за тяхното поведение или действия. Въпреки че може да намерите поведението им за стресиращо и разочароващо, най-доброто нещо, което можете да направите за собственото си психично здраве, е да го оставите да ви залее и да не се оплитате в тази мрежа от негативност.

Знаем, че може да е трудно, но не сте сами. Вероятно не сте единственият засегнат от действията им.

След това не забравяйте, че не сте психиатър и не е ваша работа да им помагате или да ги диагностицирате. Дори и да подозирате ОКРЛ, това не е вашият пациент, това не е вашата работа. Но това не означава, че подобно поведение е приемливо.

Ако чувствате необходимост да реагирате, опитайте се да го направите спокойно, като им кажете, че поведението им не е приемливо и че го намирате за обидно. Ако сте на работното място, помислете за ангажиране с вашия HR, ако техните действия ви влияят в работата ви и извън него.

Диагностика и лечение на обсесивно-компулсивно разстройство на личността

Както почти всички психиатрични разстройства, няма отделен кръвен тест или сканиране, които да ви кажат със сигурност дали имате или не обсесивно-компулсивно разстройство на личността.

Диагнозата обикновено се извършва от квалифициран психиатър (или понякога психолог или личен лекар преди насочване), който ще говори с вас за това, което изпитвате и ще сравни вашите симптоми с критериите за разстройството.

За съжаление, много хора с OCPD не търсят помощ и се насочват само когато проблемите са подчертани от член на семейството или изпитват външни ефекти, които пряко влияят на живота им. Например дисциплинарни действия на работа, висящ развод или други подобни.

Има ли лек за ОКРЛ

Точно както няма кръвен тест за откриване на ОКРЛ, лечението също не е толкова лесно, но не се притеснявайте, нещата могат да се подобрят.

Обикновено лечението на ОКРЛ ще се провежда под наблюдението на психиатър, който има опит в справянето с подобни проблеми.

Как да спрем да се храним под стрес

Възможностите за лечение обикновено включват:

Това може да бъде когнитивно-поведенческа терапия, която има за цел да се справи с поведението и мисловните модели.

Известно е, че селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина намаляват натрапчивите мисли и твърдите мисловни модели.

Релаксираща и медитативна терапия. Позволяване на тези с ОКРЛ да развият по-добри умения за справяне със стреса и обсесивното мислене.

Вероятно вашият терапевт ще препоръча комбинация от горните техники, за да ви помогне да се насочите към проблемите по комплексен начин. С отдаденост подобни подходи могат да покажат страхотни резултати. Така че, независимо дали насърчавате някого да присъства на среща или трябва да отидете сами, сега е моментът за честност, истина и ангажираност. Започнете от там и ще направите промяна в живота си към по-добро.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес