Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правим при ниски нива на хемоглобин?

14 май 2024, 12:44 часа

Ниските нива на хемоглобина, известни като анемия, могат да имат различни причини и симптоми, но има стъпки, които можете да предприемете, за да се справите с тях и да подобрите цялостното си здраве.

На първо място от решаващо значение е да разберете защо нивата на хемоглобина ви са ниски. Анемията може да е резултат от недостиг на желязо, витамин В12 или фолиева киселина, или да се дължи на хронични заболявания, като например бъбречни заболявания или някои видове рак. Установяването на основната причина е от съществено значение за ефективното лечение.

Ако ниският хемоглобин се дължи на хранителен дефицит, коригирането на диетата ви може да бъде много полезно. Храните, богати на желязо, включват постно месо, птици, риба, боб и обогатени зърнени храни. Включването на повече зеленолистни зеленчуци, плодове и обогатени зърнени храни може да увеличи приема на витамин В12 и фолат. При тежък недостиг обаче може да се наложи прием на хранителни добавки под лекарско наблюдение.

Освен промените в хранителния режим, промените в начина на живот също могат да подпомогнат здравословните нива на хемоглобина. Редовните физически упражнения подобряват кръвообращението и насищането с кислород, което може да е от полза за хората с анемия. Освен това избягването на прекомерната консумация на алкохол и отказването от тютюнопушенето могат да окажат положително въздействие върху цялостното ви здраве и нивата на хемоглобина.

Какво е добре да се яде при нисък хемоглобин?

Хранителните добавки могат да играят важна роля при лечението на анемия, особено при хора с недостиг на хранителни вещества. Железните добавки често се предписват при желязодефицитна анемия, но е важно да следвате указанията на доставчика на здравни услуги, за да предотвратите нежелани ефекти или взаимодействия с други лекарства.

При някои видове анемия, като например пернициозна анемия, причинена от недостиг на витамин В12, може да са необходими редовни инжекции или високи дози добавки. Проследяването на Вашия отговор на лечението чрез редовни кръвни изследвания е от жизненоважно значение, за да се гарантира, че нивата на хемоглобина се подобряват и че всички основни състояния се управляват адекватно.

В някои случаи анемията може да бъде симптом на основен здравословен проблем, като например хронично бъбречно заболяване или стомашно-чревно кървене. Лечението на основното заболяване е от съществено значение за ефективното справяне с ниските нива на хемоглобина. Вашият доставчик на здравни услуги ще проведе изследвания, за да диагностицира основната причина и ще разработи цялостен план за лечение.

Ако анемията е тежка или упорита, може да се наложи по-напреднало лечение. Това може да включва кръвопреливане за бързо повишаване на нивата на хемоглобина в критични ситуации. Въпреки това, кръвопреливанията обикновено се запазват за тежки случаи или когато другите лечения не са били ефективни.

Лекар: Това е нормалният хемоглобин за мъжете и жените според възрастта им

Управлението на стреса и достатъчната почивка също са важни фактори за поддържане на способността на организма да произвежда здрави червени кръвни клетки. Хроничният стрес може да повлияе на имунната ви система и да допринесе за възпаление, което може да повлияе на производството на хемоглобин. Даването на приоритет на съня и практикуването на техники за релаксация може да помогне за поддържане на цялостното благосъстояние.

И накрая, от ключово значение е да останете информирани и проактивни по отношение на здравето си. Редовните прегледи при Вашия доставчик на здравни услуги могат да Ви помогнат да следите нивата на хемоглобина и да откриете рано всякакви промени или основни заболявания. Осъзнаването на потенциалните симптоми на анемия, като умора, слабост и бледа кожа, може да ви накара да потърсите медицинска помощ незабавно.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес