Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направите, ако се почувствате блокирани? Психологът предлага 5 стратегии за излизане от кризата

29 юли 2024, 20:59 часа

Човешката психика е тънко нещо. Колкото и да се чувствате заседнали в живота, трябва да се отнасяте към застоя си като към момент, който ще свърши. Чувството за блокиране е много реално и много разочароващо за мнозина и дори да изглежда, че вие ​​сте единственият, който се чувства блокиран, това всъщност е често срещано преживяване, което много хора споделят с терапевта си или споделят, когато говорят за психичното си здраве.

Вижте още: 6 грешки, които двойките правят след скандал

Миналата година Gallup публикува своя доклад за глобалното състояние на работното място за 2023 г., който установи, че цели 85% от респондентите в момента се чувстват неангажирани или блокирани в кариерата си. И така се чувстват хората, когато става въпрос за връзки, къде живеят или отговорности, които предпочитат да нямат, пише realsimple.com.

Какво означава да се чувстваш блокиран в живота?

Според Тай Алонсо, Ph.D., клиничен психолог, чувството за блокиране може да означава различни неща за различните хора. За някои чувството, че са блокирани, означава, че се чувстват противоречиви между два избора или ситуации, което може да бъде много тревожно. За други усещането за блокиране може да отразява опита от полагане на усилия в нещо, което не носи резултати, или че напредъкът е незначителен.

Най-общо чувството за блокиране може да се определи като чувство на неудовлетвореност от това, че сте хванати в капана на определено чувство за твърде дълго време. На практика тя често чува изявления от рода на: „Това е моето положение и не ми харесва. Искам да я променя, но не знам как."

Няколко често срещани признака на задръстване

Ако всичко ви звучи познато,  д-р Алонсо изброява някои признаци, че се чувствате блокирани в живота:

* Изпитвате продължителен дискомфорт или тревожност и имате желание да промените тези чувства.

* Опитвате различни стратегии и продължавате да се борите със същите проблеми.

* Казвате, че искате да промените поведение (напр. отлагане, преразход, гризане на нокти), но продължавате да го практикувате.

Д-р Алонсо казва, че дългите периоди на „заседване“ могат да накарат хората да се чувстват победени, безпомощни и безнадеждни.

Дали чувството за блокиране е признак за нещо по-сложно?

Д-р Алонсо казва, че понякога всички се чувстваме блокирани. Въпреки че преживяването на упоритото блокиране е тревожно, това не означава, че сте болни. „Чувството за блокиране не означава непременно, че някой има психично разстройство, но може да допринесе за лошо настроение, понижаване на самочувствието и трудности във взаимоотношенията с течение на времето.“

Вижте още: Само 2 прости думи могат да предотвратят разочарованието за всички: Нова теория зарадва 33 милиона души

С други думи, чувството за блокиране е състояние на ума, в което вероятно няма да искате да останете за дълго време

Как преодолявате чувството, че сте блокирани?

За щастие, както повечето други чувства и емоции, това чувство е мимолетно. Д-р Алонсо казва, че „оттеглянето“ е дълбоко лично преживяване, но той предлага някои общи, приложими съвети, които могат да помогнат.

Ето 5 общи стратегии:

 1. Направете обмислен анализ

Получете представа за вътрешните конфликти, които може да увековечават това „застояване“. Разберете защо се чувствате блокирани. Свързано ли е с работа, връзка или е свързано с някакво вътрешно поведение или вярвания?

2. Направете малки промени

Стремете се към прогрес, а не към съвършенство. За да направите нещата различни, трябва да направите нещо различно! Започнете с малки и постижими неща. Променете рутината си , започнете ново хоби или се присъединете към група. Напишете списък с потенциални планове, решения или следващи стъпки, свържете се с приятел, който може да ви помогне, да поговорите с него, да ви утеши и/или посъветва.

3. Върнете се към основните си ценности

Идентифицирайте и се приведете в съответствие с вашите лични ценности. Какво е най-важно за вас? Дали това, което правите в момента, противоречи на вашите ценности, отдалечава ли ви от вашите ценности или ви кара да ги поставяте под въпрос?

4. Упражнявайте се да приемате мястото, където се намирате в момента

Когато е уместно, практикувайте приемане. Не забравяйте, че животът е поредица от фази и нещата идват на вълни. Спрете да се сравнявате с житейските пътища или темпото на другите. Това е обикновен капан.

Вижте още: 4 предупредителни знака от Вселената, които не трябва да пренебрегвате

5. Говорете със специалист по психично здраве

Потърсете помощта на специалист по психично здраве, за да ви помогне да видите през тъмнината и да достигнете незалепено състояние на ума.

Важно е само да не стоите твърде дълго, за да не започне да страда психическото ви здраве. Потърсете насоки проактивно за най-добрия шанс да преодолеете по-бързо чувството за блокиране.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес