Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са рисковете от недостиг и излишък на калий?

24 ноември 2023, 18:33 часа

Калият е основен минерал, който играе решаваща роля в различни телесни функции, включително поддържането на правилната сърдечна и мускулна функция, баланса на течностите и нервната сигнализация. Както недостигът (хипокалиемия), така и излишъкът (хиперкалиемия) на калий могат да имат значителни последици за здравето.

Рискове при недостиг на калий:

Мускулна слабост и крампи: Калият е жизненоважен за правилното функциониране на мускулите. Недостигът му може да доведе до мускулна слабост, крампи, а в тежки случаи и до парализа. Това се отнася особено за сърдечните мускули, което може да повлияе на цялостното здраве на сърдечносъдовата система.

Умора и слабост: Недостатъчните нива на калий могат да доведат до умора и обща слабост, което се отразява на ежедневните дейности и качеството на живот.

Кой продукт е с най-високо съдържание на калий?

Ненормален сърдечен ритъм: Калият е от съществено значение за поддържане на електрическата активност на сърцето. Недостигът му може да доведе до неправилен сърдечен ритъм (аритмия), който може да бъде животозастрашаващ.

Повишено кръвно налягане: Калият помага за регулиране на кръвното налягане, като балансира действието на натрия. Недостигът на калий може да допринесе за повишаване на кръвното налягане, което увеличава риска от сърдечносъдови проблеми.

Камъни в бъбреците: Ниските нива на калий могат да доведат до увеличаване на отделянето на калций с урината, което може да допринесе за образуването на камъни в бъбреците.   

Непоносимост към глюкозата: Калият играе роля в секрецията на инсулин и метаболизма на глюкозата. Недостигът му може да наруши функцията на инсулина, като допринесе за непоносимост към глюкозата и повишен риск от диабет тип 2.

Рискове от излишък на калий:

Мускулна слабост или парализа: Точно както недостигът може да причини мускулна слабост, излишъкът на калий също може да доведе до проблеми, свързани с мускулите, включително слабост или, в тежки случаи, парализа.

Нередовен сърдечен ритъм: Хиперкалиемията може да наруши нормалните електрически импулси на сърцето, което да доведе до потенциално животозастрашаващи аритмии.

Гадене и диария: Прекомерният прием на калий може да причини стомашно-чревни смущения, включително гадене и диария.

Увреждане на бъбреците: Бъбреците играят ключова роля в поддържането на калиевия баланс. Високите нива на калий могат да натоварят бъбреците, което може да доведе до увреждане или бъбречна недостатъчност.

Ето какви са симптомите на дефицит на калий и колко са сериозни

Сърдечен арест: В екстремни случаи много високите нива на калий в кръвта могат да причинят спиране на сърцето, което представлява значителен риск за живота.

Нарушена функция на нервната система: Хиперкалиемията може да засегне функцията на нервите, което води до изтръпване или мравучкане, а в тежки случаи може да доведе до парализа.    

Балансирането на приема на калий е от съществено значение за поддържане на оптимално здраве. От решаващо значение е калият да се набавя чрез балансирана диета, включваща богати на калий храни като банани, портокали, спанак и картофи. Хората с бъбречни проблеми или тези, които приемат лекарства, влияещи върху нивата на калий, трябва да се консултират с медицински специалисти, за да управляват ефективно приема на калий. Редовното наблюдение и поддържането на здравословен начин на живот са от ключово значение за предотвратяване на рисковете, свързани както с недостига, така и с излишъка на калий. 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес