Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са предимствата на маската за коса с майонеза

03 октомври 2023, 09:42 часа

Маската за коса с майонеза може да помогне на хората с къдрава и да повиши влажността и да намали накъдрянето. Но няма изследвания, които да подкрепят други твърдения, като укрепване на косата или убиване на въшки.

Маската за коса с майонеза се рекламира като алтернативно лечение за коса, което потенциално може да направи кичурите ви меки и гладки. Въпреки че се използва предимно за хора с вълнообразна и къдрава коса, тази маска за коса може да предложи потенциални ползи и на други.

Има ли майонезата някакви предимства като маска за коса

Бързо търсене в интернет на маски за коса с майонеза ще разкрие множество предполагаеми ползи, които ще ви помогнат да подобрите здравето на косата си. Въпреки че някои от тези твърдения може да имат известна подкрепа, други са неоснователни.

  • По-добра хидратация

За да разберете потенциалните ползи от тази маска за коса, важно е първо да научите за нейните съставки.

Майонезата се класифицира като масло. Състои се предимно от рапично или соево масло, заедно с яйчни жълтъци, оцет и лимонов сок. Някои марки може да имат няколко допълнителни съставки, като зехтин и дижонска горчица.

Маска от авокадо за здрава КОСА

На теория майонезата може да направи косата ви малко по-мазна, тъй като продуктът е направен предимно от масло. Това може потенциално да е от полза за къдрава и вълнообразна коса, на която обикновено липсва себум (естествено масло) в средата и краищата на кутикулата на косъма.

За разлика от това естествено правата коса обикновено не се нуждае от добавени масла, тъй като себумът може лесно да си проправи път от скалпа през останалата част от косата.

  • По-малко къдрене

Намаленото къдрене е естествен страничен ефект от правилния баланс на влагата. Майонезата потенциално може да направи косата ви по-малко къдрава от влага и прекомерна сухота.

Ще трябва обаче да практикувате и други навици за коса без къдрене, като например намаляване на зависимостта ви от нагрети инструменти и изсушаване на косата с потупване, вместо да я търкате или използвате сешоар.

  • По-силна коса

Според някои уебсайтове и блогове за красота, майонезата също така се твърди, че укрепва косата ви и предпазва боядисаните процедури.

Въпреки това, няма научно изследване, подкрепящо тези твърдения. Майонезата е основно масло, така че няма достатъчно други съставки (като яйчни жълтъци и лимонов сок), за да окаже такова въздействие.

  • Растеж на косата

Някои хора също вярват, че маска за коса с майонеза може да накара косата ви да расте. Смята се, че аминокиселина в майонезата, наречена L-цистеин, прави този трик.

Едно проучване на жени в менопауза с косопад разглежда ролята на хранителните аминокиселини, включително L-цистеин. Изследователите открили, че тази аминокиселина е важна за изграждането на кератин, вид протеин в косата, което я прави силна и помага за нейния растеж.

L-цистеинът също беше описан като по-ефективен, когато се комбинира с витамин B-6, който също може да помогне с усвояването на други хранителни вещества, които са важни за растежа на косата, включително цинк и желязо.

Все пак изследването се фокусира върху диетата и допълнителните форми на L-цистеин, а не върху прилагането на аминокиселината директно върху косата чрез майонеза. Липсата на научни изследвания оставя неясно дали маската за коса с майонеза наистина може да стимулира растежа на косата.

Домашни маски, които ще направят косата ви здрава и красива

  • Естествено лечение на въшки

Други твърдения за маска за коса с майонеза включват способността й да лекува въшки. Теорията е, че гъстотата на майонезата може да задуши въшки, подобно на други алтернативни лечения като масло или маргарин.

Как да използвате маска за коса с майонеза

Въпреки че някои от горните ползи са по-уважавани от други, малко вероятно е маската с майонеза да навреди. Основното изключение би било, ако имате алергия към някоя от съставките в майонезата, като например яйчни жълтъци.

Ето как да използвате маска за коса с майонеза:

Намокрете косата си

Нанесете една чаша майонеза, като започнете от скалпа и стигнете до краищата. Използвайте повече майонеза, ако е необходимо, като се уверите, че косата ви е покрита равномерно.

Масажирайте продукта или използвайте гребен с широки зъби, за да осигурите равномерно нанасяне.

Покрийте с капачка и изчакайте 20 минути.

Изплакнете обилно и измийте с шампоан както обикновено.

За най-добри резултати използвайте маската с майонеза веднъж седмично, за да запазите косата си мека и гладка.

Освен използването на маски, за да добавите повече влага към косата си, има и други неща, които можете да направите, за да балансирате мазнината в вълнообразната и къдрава коса:

Уверете се, че не използвате мазен шампоан върху краища, които вече са сухи, тъй като това ще увеличи къдренето.

Можете да измиете само скалпа си с шампоан и да добавите балсам към краищата.

Миенето на косата през ден вместо ежедневно също може да помогне. Ако скалпът ви се омазнява между шампоаните, напръскайте със сух шампоан, за да се успокоите.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес