Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са ползите от масажа на главата и защо да го правим често?

09 юни 2024, 11:01 часа

Масажите на главата имат предимства като насърчаване на растежа на косата, понижаване на кръвното налягане и др. Те могат да бъдат полезни и при главоболие.

Масажът на главата е страхотен. В допълнение към сетивното удоволствие, което предлага, може също така да облекчи симптомите на главоболие, да намали стреса и евентуално да засили растежа на косата.

Ползите от масажа на главата

Този вид масаж на главата често се използва за:

  • освободи напрежението
  • облекчаване на болката при мигрена и главоболие
  • намали стреса
  • насърчават релаксацията

Въпреки това, дори по-малко специализираните масажи, като вида, който правите у дома, могат да помогнат за намаляване на стреса и напрежението, да поддържат скалпа и да подобрят кръвообращението в областта на главата и шията.

Ето още няколко предимства на масажа на главата.

Насърчава растежа на косата

Ако косата ви е оредяла или не е толкова гъста, колкото е била, може да помислите за масаж на скалпа.

В малко проучване от 2016 г., участниците са имали увеличение на дебелината на косата след 24 седмици ежедневни масажи на скалпа.

Понижава кръвното налягане

Не е тайна, че масажът на скалпа може да помогне за облекчаване на стреса от деня и да насърчи чувството на релаксация.

Тези масажи не би се осмелил да направи дори професионалист

Проучване от 2016 г. също установи, че както 15-, така и 25-минутният масаж на скалпа може да намали систоличното и диастоличното кръвно налягане при жените участници.

Авторите на изследването смятат, че това може да се дължи на факта, че масажът на главата може да помогне за насърчаване на кръвообращението, което има положителен ефект върху отпускането на кръвоносните съдове и мускулите на врата.

Намалява симптомите на тензионното главоболие

Главоболието от напрежение обикновено причинява болка в главата и врата и зад очите. Мускулните контракции често предизвикват тези видове главоболие.

Много хора се обръщат към масажите на главата, шията и раменете като естествено средство за облекчаване на главоболие и епизоди на мигрена.

Според Американската асоциация по масажна терапия техники като дълбок тъканен масаж, масаж на тригерни точки, самомасаж и акупресура могат да помогнат за облекчаване на главоболието от напрежение чрез отпускане на напрегнатите мускули и облекчаване на болката.

Въпреки че специфичните изследвания върху масажите на главата при главоболие са ограничени, някои проучвания предполагат, че масажната терапия, особено в определени точки в горната част на врата и задната част на главата, може да намали честотата и интензивността на главоболието.

Проучване относно хроничното главоболие от напрежение установи, че масажната терапия, насочена към мускулите на врата и раменете, намалява честотата на главоболието, но не повлиява значително интензивността на главоболието. Това показва, че докато масажната терапия може да помогне при честотата на главоболието, нейното въздействие върху интензивността на главоболието може да варира.

Как се прави масаж на главата

Красотата на масажа на главата е, че можете да го направите сами. Всичко, от което се нуждаете, са върховете на пръстите ви - масажното масло не е задължително.

Ако предпочитате, можете да използвате инструмент за масажиране на скалпа вместо върховете на пръстите си. Тези инструменти се предлагат под формата на четки или ръчни силиконови масажори. Можете да работите с масажиращия инструмент по целия скалп по същия начин, по който използвате върховете на пръстите си.

За да си направите масаж на главата, изпълнете следните стъпки:

Седнете на удобен стол. Ако използвате масло, не забравяйте да поставите кърпа около врата си и върху стола, за да уловите капки.

Започнете, като прилагате лек до среден натиск върху главата си с върховете на пръстите си или инструмент за масаж. Ако използвате масла, потопете върховете на пръстите си в маслото, след което продължете с масажа.

Движете скалпа си с малки кръгови движения.

Масажирайте минимум 5 минути, като се уверите, че покривате цялата си глава.

Можете да измиете маслото с шампоан.

Масажите на скалпа също са добър начин да се свържете с партньора си. Опитайте да си правите един на друг масаж на главата у дома с тези съвети:

Накарайте партньора си да легне или да седне на удобен стол. Ако използвате етерични масла, започнете само с няколко капки и винаги разреждайте в носещо масло (като масло от жожоба или бадем). Потопете върховете на пръстите си в маслото.

Съсредоточете се върху доставянето на бавни, нежни удари по главата на вашия партньор и работете до леки кръгови движения, които преминават през главата му.

Използвайте палците си, за да масажирате нежно и врата им.

Кои са най-добрите масла за масаж на главата

Въпреки че можете да правите масаж на главата без масло, може да харесате аромата и допълнителните ползи от използването на етерични масла.

Главоболие: 9 бързи трика за премахването му

Въпреки че можете да използвате всяко масло по ваш избор, някои етерични масла изглежда се съчетават по-добре с този релаксиращ масаж.

Изпробвате ново за вас етерично масло върху голяма част от кожата? Важно е да направите тест с пластир, за да видите как ще реагира кожата ви. Ето как да направите едно:

Измийте предмишницата си с мек сапун без аромат, след което подсушете.

Нанесете няколко капки разредено етерично масло върху малък участък от кожата на предмишницата.

Покрийте областта с превръзка и я дръжте суха за 24 часа. Ако имате някакви признаци на алергична реакция, като обрив, дразнене или дискомфорт, незабавно отстранете превръзката и измийте мястото със сапун и вода. Преустановете употребата на етерично масло. Ако не изпитате никакво дразнене в рамките на 24 часа, етеричното масло вероятно е безопасно за употреба.

Масажът на главата предлага много предимства, независимо дали използвате собствените си върховете на пръстите или получавате такъв от професионалист.

Масажът на главата може да помогне за облекчаване на стреса и намаляване на напрежението. Може също да облекчи болката при мигрена или главоболие, да понижи кръвното налягане, да подобри кръвообращението в главата и шията и да насърчи растежа на косата.

Преди да използвате етерични масла, уверете се, че са разредени и направете тест с пластир, преди да ги използвате върху голяма част от кожата. Ако сте бременна или кърмите, не забравяйте да прегледате видовете масла, които трябва да избягвате.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес