Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са обичаите през първите три дни от Страстната седмица

13 април 2020, 15:20 часа

В дните от днес до сряда домакините почистват домовете си, къпят за здраве децата си и подготвят къщите за Възкресение Христово. Това поясни за Радио „Фокус“ – Велико Търново етнографът от Историческия музей вв Горна Оряховица Теменуга Йорданова. Тя припомни, че всеки един от дните до Великден, които са част от Страстната седмица, е наречен за различни обичаи. В първите три се почиства къщата, мият се и се къпят децата за здраве и берекет.

„В срядата не се работи женска работа – не се преде, тъче или шие. На места се боядисват яйца в този ден, но тази практика се среща рядко, тъй като в повечето реиони от страната този обичай се изпълнява на Велики четвъртък“, поясни още Теменуга Йорданова.

В миналото това се е правило само от стопанката на къщата, която трябва да е сама, докато не свърши с червената боя. Според църковните канони на този ден е извършено предателството срещу Христос. На Велики петък, наречен още Разпети петък, не се върши никаква работа с изключение на приготвяне на празнични ястия, козунаци и хлябове. На Велика събота Богородица и Мария Магдалена отиват на гроба на Христос, намират го празен, а пред тях се явява ангел, който им казва, че Христос е възкръснал. В този ден жените носят на гробищата и раздават от боядисаните яйца и хляб за починалите, поради което денят се нарича Душна събота. В следващите три дни – неделя, понеделник и вторник православните християни празнуват Великден.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес