Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са 7-те чакри и как можете да ги отблокирате

27 октомври 2023, 12:56 часа

Короната на главата ви, гърлото и сърцето ви са само някои от енергийните центрове в тялото ви. Отблокирайте или балансирайте тези чакри с йога пози, дихателни упражнения или медитация.

Ако някога сте ходили на курс по йога или медитация, имали сте енергийно лечебна сесия като рейки или просто сте гледали онлайн видеоклипове за тези теми, без съмнение сте чували за чакрите и ролята, която играят в потока на енергия в тялото ви .

Може също да сте научили, че е важно да поддържате чакрите си отворени или отблокирани.

Но какво точно представляват чакрите и как те влияят на вашето физическо и емоционално благополучие?

Какво представляват чакрите

На санскрит думата „чакра“ означава „диск“ или „колело“ и се отнася до енергийните центрове в тялото ви. Тези колела или дискове от въртяща се енергия отговарят на определени нервни снопове и основни органи.

За да функционират по най-добрия начин, вашите чакри трябва да останат отворени или балансирани. Ако те бъдат блокирани, може да изпитате физически или емоционални симптоми, свързани с определена чакра.

Има седем основни чакри, които минават по гръбнака ви. Те започват от корена или основата на гръбнака ви и се простират до темето на главата ви. Въпреки това някои хора вярват, че имате поне 114 различни чакри в тялото.

Най-често споменаваните чакри са седемте основни, които ще разгледаме по-подробно по-долу.

Ето как да разберете, че имате блокирала ЧАКРА

Кои са 7-те основни чакри

Системата от чакри се отнася до енергийните центрове, които имаме в телата си. Има седем основни чакри, всяка на определено място по гръбнака ви. Нека разгледаме всеки един по-отблизо.

Коренна чакра

Коренната чакра или Муладхара се намира в основата на гръбнака ви. Осигурява ви основа или основа за живот и ви помага да се чувствате здраво стъпили на земята и способни да устоите на предизвикателствата. Вашата коренна чакра е отговорна за чувството ви за сигурност и стабилност.

Сакрална чакра

Сакралната чакра или Свадхистана се намира точно под пъпа. Тази чакра е отговорна за вашата сексуална и творческа енергия. Също така е свързано с това как се отнасяте към вашите емоции, както и към емоциите на другите.

Чакра на слънчевия сплит

Чакрата на слънчевия сплит или Манипура се намира в областта на корема. Той е отговорен за увереността и самочувствието, както и ви помага да се чувствате в контрол над живота си.

Сърдечна чакра

Сърдечната чакра или Анахата се намира близо до сърцето ви, в центъра на гърдите ви. Не е изненада, че сърдечната чакра е свързана изцяло с нашата способност да обичаме и да проявяваме състрадание.

Гърлена чакра

Гърлената чакра или Вишудха се намира в гърлото ви. Тази чакра е свързана със способността ни да общуваме вербално.

Чакра на третото око

Чакрата на третото око или Аджна се намира между очите ви. Можете да благодарите на тази чакра за силен инстинкт. Това е така, защото третото око е отговорно за интуицията. Също така е свързано с въображението.

Коронна чакра

Коронната чакра или Сахасрара се намира в горната част на главата ви. Вашата Сахасрара представлява вашата духовна връзка със себе си, другите и вселената. То също играе роля в целта на живота ви.

Какво означава, ако една чакра е блокирана или небалансирана

Може да има изчерпване на енергийния поток или твърде много енергийна активност в чакра – всяко ще се прояви в различни резултати.

Когато една чакра е с ниска енергия, каза тя, ще имате затруднения да изразите специфичните качества, свързани с тази чакра.

Когато една чакра е свръхактивна, качествата са доминираща сила в живота на човека. Това може да има както физически, така и емоционални ефекти.

Например, първата чакра е за сигурността, оцеляването и основата на нашия живот.

Ако е слабо активна, може да се прояви като депресия и несигурност. Ако има твърде много енергия, това може да се прояви като безстрашие без предпазни мерки или трупане, защото имате нужда от повече, за да се чувствате сигурни.

Може ли блокираната чакра да повлияе на вашето здраве

Като цяло местоположението на чакрата, която е извън баланс, може да засегне частите на тялото ви в непосредствена близост до тази чакра.

Това включва вашите органи, кости, стави и тъкани в близост до тази област.

Психологически, дисбалансите в чакрите могат да причинят емоционален дисбаланс.

Това може да доведе до повишен гняв, тъга, страх или нерешителност.

Важно е да се обърне внимание както на психологическите, така и на физиологичните усещания, защото те могат да се информират взаимно и да разкрият първопричината за преживяването.

Преживяването на твърде много стрес - физически или психически може да доведе до дисбаланс на една или повече чакри.

Лични навици като лошо физическо подравняване или поза, ядене на нездравословна храна или саморазрушително поведение могат да доведат до дисбаланс на чакра.

Продължителният дисбаланс може да доведе до физическо заболяване и заболяване, проблеми с мускулно-скелетната система и предизвикателства за психичното здраве като депресия или тревожност.

Как можете да отблокирате чакра

Чудесен начин за насърчаване на баланса в чакрата е да създадете подравняване във вашето физическо тяло чрез:

  • йога пози
  • дихателни практики за насърчаване на притока на енергия
  • медитация за постигане на яснота на ума

Всяка чакра има йога пози, които могат да помогнат за фина настройка на нейната енергия. Ето някои пози, които могат да ви помогнат да отблокирате всяка от вашите седем чакри.

Коренна чакра

Коренната чакра е основната чакра и отразява вашата основа. Позата на дървото или всяка балансираща поза, като планина или воин, са чудесни за установяване на по-силна връзка с основата на тялото ви.

Сакрална чакра

Сакралната чакра е свързана с нашата репродуктивна област и е отговорна за нашата креативност и чувственост.

Позите, които укрепват тазовото ви дъно, където се намира сакралната чакра, като позата на моста или дълбоките отварящи бедра като позата на гълъба или позата на гущера, са чудесни за укрепване на вашата сакрална чакра.

Поза гълъб

Чакра на слънчевия сплит

Чакрата на слънчевия сплит е изцяло за вашия вътрешен огън и се намира около сърцевината ви. Ето защо позите за укрепване на сърцевината, като лодка или триъгълник, са страхотни за разпалване на корема ви и създаване на повече баланс в тази чакра.

Поза лодка

Сърдечна чакра

Вашата сърдечна чакра е точката на интеграция между долните чакри и по-високите чакри. Това отразява способността ни да се отворим за по-дълбоки връзки с другите.

  • Поза камила
  • Гърлена чакра
  • Гърлената чакра е вашият комуникационен център.
  • Поза плуг

Чакра на третото око

Чакрата на третото око управлява способността ви да поканите нова реалност в живота си, като сънувате различни възможности.

Поза за сгъване напред

Коронна чакра

Коронната чакра управлява връзката ви с висшия ви Аз. Ето защо позата, която идва след всички йога пози: Савасана или поза на труп.

Тази поза, помага за укрепване на вашата коронна чакра, като ви свързва с вашето вечно аз - вашата душа - и ви напомня откъде сте дошли и къде ще отидете.

Коя е вашата най-силна чакра според зодиакалния знак?

Чакрите се отнасят до различни енергийни центрове в тялото ви, които съответстват на специфични нервни снопове и вътрешни органи.

Седемте основни чакри се простират от основата на гръбнака ви до върха на главата ви. Ако тези енергийни центрове се блокират, може да изпитате физически или емоционални симптоми, свързани с определена чакра.

Един от начините, по които можете да отблокирате или възстановите баланса на чакрите си, е като правите определени йога пози. Специфични дихателни упражнения и практики за медитация също могат да помогнат.

Ако не сте сигурни откъде да започнете или просто искате да научите повече за вашите чакри и как те могат да ви повлияят, помислете за работа с професионален енергиен лечител, като практикуващ рейки, или сертифициран инструктор по йога.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес