Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви проблеми ни създава излишъкът на витамин B12?

06 юни 2024, 19:11 часа

Обикновено се тревожим дали доставяме на тялото си всички нужни за нормалното му функциониране витамини и минерали – органични съединения, необходими ни за различни метаболитни процесии – и се стремим да приемаме максимални дози от тях, за да подобрим здравословното си състояние и да си гарантираме, че няма да страдаме от дефицит на определен витамин или минерал.

Излишъкът на витамини обаче не е безопасен за здравето и не е по-малко нежелан от дефицита. Изразът, че дозата различава лекарството от отровата важи напълно и за витамините. Излишъкът на витамини може да се окаже токсичен за организма  и да причини не по-малко вреди от дефицита.

Витамините от група В са от ключово значение за правилното протичане на редица процеси в организма и за превенцията на различни заболявания. В12 е сред най-ценните витамини от групата, чиито дефицит води до анемия. Този факт е популярен за разлика от ценната информация до какво води излишъкът на витамин В12. Свикнали да гледаме на витамините като на ключ към доброто здраве, често забравяме или до нас не достига информация за опасностите от излишъка на витамини.

Пълнее ли се от витамин B12

Ползи от витамин В12

Сред ползите от витамин В12 особено се открояват:

  • грижа за неврологичната система и правилното функциониране на мускулите,
  • нормално функциониране на сърдечно-съдовата система,
  • подобряване на когнитивните функции,
  • превенция на  умората и депресията.

Относно ролята на витамин В12 за превенция на инсулта и инфаркта, тя се оказва преекспонирана. Макар че добавките с витамин В12 намаляват нивата на хомоцистеин в кръвта, съединение, свързано с повишен риск от инфаркт или инсулт, осигуряването на необходимите ежедневни дози от витамина не водят до по-малко сърдечно-съдови инциденти. Нещо повече – някои научни изследвания по темата дори сочат излишъка на витамин В12 като възможна причина за увеличения риск от инсулт и инфаркт.

До какво води дефицитът на витамин В12?

Сред най-ярките и осезаеми симптоми на дефицит на витамин В12 са хроничната умора, бледата кожа, проблеми с баланса, депресия, влошена памет и често забравяне, объркване, деменция, повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, неврологични  симптоми като мравучкане на крайниците, сърцебиене, загуба на апетит, загуба на тегло, безплодие, неуспешен растеж и забавяне в достигането на типичните етапи на развитие при децата и др. Според научните доказателства адекватният прием на витамин В12 е щит срещу редица заболявания. Въпреки това прекомерният прием е не по-малко неблагоприятен за здравословното състояние. Необходим е баланс.

Витамин В12 - по колко трябва да се приема и в кои храни се съдържа

Излишъкът на витамин В12 – рискове и реалност

Прекомерният прием на витамина, както и дефицитът, пораждат редица рискове, които е важно да се знаят, за да се предприемат превантивни мерки и да се преустанови приемът на витамина.

-          Високите нива на витамин B12 водят до по-висок риск от онкологично заболяване, сочат последните изследвания по темата. Този резултат от проучванията все още се обсъжда и подлежи на допълнително уточняване, но дори съмнението, че е възможно онова, което приемаме, за да бъдем здрави, да ни разболява, е достатъчен сигнал, че не е добра идея да прекаляваме дори с витамините и минералите.

-          Макар че витамин В12 е водоразтворим и е трудно да постигнете свръх витаминоза, прекомерният прием в дози над препоръчителните може да е причината за главоболие, кожни проблеми като акне и розацея.

-          Излишъкът на витамин В12 се свързва и с повишен риск от усложнения при пациентите с диабет и бъбречно заболяване. Проучване, проведено през 2010 г., сочи по-бърз спад във функционирането на бъбреците при пациенти, страдащи от диабетна невропатия, приемали високи дози витамин В12.

-          Изследванията относно излишъкът на витамин В12 откриват повишен риск от фрактура на костите, което е още една причина приеманото количество да е съобразено с препоръчителните дневни дози и да не се прекалява с приема на витамина особено под формата на хранителни добавки.

-          Приемът на прекомерно високи дози витамин В12 по време на бременността увеличава риска от раждане на дете аутист.

-          Не са редки и стомашно-чревните проблеми, породени от  прекомерен прием на витамин В12 – гадене, повръщане, диария  и др.

За щастие, излишъкът от витамин В12 се изхвърля от тялото и въпреки че може да изпитате странични ефекти от прекомерния прием, както и да имате определени здравословни проблеми от излишъка на В12, той не е токсичен.

 Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес