Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква всъщност е разликата между загуба на тегло и загуба на мазнини?

28 октомври 2024, 09:54 часа

Загубата на мазнини се отнася до загуба на тегло от мазнини и това е по-специфична и здравословна цел от общата загуба на тегло.

Как яйцата влияят на теглото?

Начини да разберете дали губите мазнини

Обичайна практика е да проследявате напредъка си в загубата на тегло с помощта на кантар. Въпреки че това може да бъде полезно, повечето везни не правят разлика между загуба на мазнини и загуба на мускули.

Поради тази причина проследяването само на вашето тегло не е надежден начин да определите дали губите мазнини или мускули и в какви количества.

Съсредоточете се върху загубата на мазнини, а не върху загубата на тегло

Много програми за отслабване твърдят, че ви помагат да отслабнете бързо и лесно. Важно е обаче да осъзнаете, че значителна част от това тегло може да включва загуба на вода и мускули

Загубата на мускули може да бъде пагубна, тъй като мускулите са решаващ компонент на цялостното ви здраве.

Поддържането на здравословен процент мускули има няколко предимства, като регулиране на здравословни нива на кръвната захар, поддържане на здравословни нива на мазнини – като триглицериди и холестерол – в кръвта и контролиране на възпалението.

Загубата на тегло се отнася до намаляване на общото ви телесно тегло, докато загубата на мазнини се отнася до загуба на тегло, която възниква конкретно от загуба на мастна маса.

Лекар: Това са задължителните елементи на диабетната диета при наднормено тегло

Други лесни начини за оценка на загубата на мазнини включват измерване на инчове или сантиметри, загубени от талията и бедрата и отбелязване на промените в това как дрехите ви стоят около талията ви.

Можете да дадете приоритет на загубата на мазнини, като ядете много протеини, спортувате и умерено ограничавате калориите си.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес