Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е опасността от излишния магнезий?

01 ноември 2023, 19:35 часа

Излишъкът на магнезий, както и на много други важни минерали, може да бъде проблемен, когато се консумира в количества, надвишаващи нуждите на организма. Магнезият е жизненоважно хранително вещество, което играе решаваща роля в различни физиологични процеси, включително мускулната и нервната функция, здравето на костите и сърдечно-съдовата система. Когато обаче човек консумира твърде много магнезий, това може да доведе до неблагоприятни последици за здравето.

Стомашно-чревни проблеми: Един от най-често срещаните странични ефекти на прекомерното количество магнезий са стомашно-чревните проблеми. Прекомерният прием на магнезий чрез хранителни добавки или някои лаксативи може да доведе до диария, коремни спазми и гадене. Тези симптоми могат да бъдат неприятни и да нарушат ежедневието.

Увреждане на бъбречната функция: Бъбреците играят важна роля в поддържането на магнезиевия баланс в организма. Прекомерният прием на магнезий може да доведе до натоварване на бъбреците, тъй като те работят за филтриране и отделяне на излишния магнезий. При лица с нарушена бъбречна функция това може да бъде особено опасно, тъй като може да доведе до хипермагнезиемия - състояние, характеризиращо се с високи нива на магнезий в кръвта.

Магнезий - ползите от него, за които може би не предполагате

Сърдечно-съдови проблеми: Магнезият е от съществено значение за здравето на сърцето, но излишъкът му може да наруши баланса на други минерали в организма, като калций и калий. Това може да доведе до нередовен сърдечен ритъм (аритмия) и потенциално да увеличи риска от сърдечни проблеми, включително инфаркт.

Ниско кръвно налягане: Магнезият може да има лек ефект на понижаване на кръвното налягане, когато се приема в подходящи количества. Прекомерният прием на магнезий обаче може да доведе до опасно ниско кръвно налягане, което може да доведе до замайване, припадък и повишен риск от падане и наранявания.

Мускулна слабост и умора: Прекалено много магнезий може да попречи на функционирането на калция в мускулите, което води до мускулна слабост и умора. Това може да повлияе на цялостното физическо представяне и може да бъде особено проблематично за спортистите.

Дихателни проблеми: В редки случаи прекомерният прием на магнезий може да доведе до дихателни проблеми, включително затруднено дишане. Това може да се случи, когато магнезият наруши баланса на електролитите в организма, засягайки функционирането на диафрагмата и други дихателни мускули.

Дефицит на магнезий: Яжте само по 100 гр от този евтин зеленчук и ще забравите за него

Влошена когнитивна функция: Прекомерният прием на магнезий може да доведе до симптоми като объркване, летаргия и нарушена когнитивна функция. Това е от особено значение за по-възрастните хора, тъй като те са по-уязвими към тези ефекти.

От съществено значение е да се отбележи, че магнезиевата токсичност от хранителни източници е рядка, тъй като организмът може естествено да регулира усвояването на магнезий от храната. Въпреки това прекомерната употреба на магнезиеви добавки или прекомерната консумация на магнезий-съдържащи лекарства може да доведе до тези рискове за здравето.

Ако подозирате, че имате симптоми на магнезиева токсичност, или имате притеснения относно приема на магнезий, е изключително важно да се консултирате с медицински специалист. Той може да оцени индивидуалните ви нужди и да даде насоки за поддържане на здравословен баланс на магнезий, за да подпомогне цялостното ви благосъстояние.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес