Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се полива коледната звезда?

30 ноември 2021, 16:38 часа

Коледната звезда е един от символите на Коледа. Почти всеки, който иска да зарадва близък човек, му поднася това прелестно красиво цвете в саксия. Растението ни кара да се усмихнем, щом погледнем наситените му цветове. Разкош, който почти невъзможно да се опише с думи.

Истината е, че отглеждането и поливането на това цвете си имат своите тънкости и особености, с които е добре да се съобразим, ако искаме дълго време да се радваме на присъствието на коледната звезда в дома си.

Как се полива коледна звезда и всичко останало, свързано с красивото цвете?

Нека започнем с това как да изберете коледна звезда, ако сте решили да я подарите на любим човек. Много е важно листата на растението да са в тъмно зелен цвят. Това е индикация, че цветарите или продавачите в магазина са полагали нужните грижи за растението.

Ако листата са по-светли или започват да капят, не купувайте. Става въпрос за проблеми, свързани с кореновата система. Много вероятно е цветето да е било лишавано от вода и именно това да е довело до лошия му вид.

Коледна звезда - сортове, избор и отглеждане

Важно е също, когато го купувате, да помолите продавачите да ви го опаковат наистина добре, защото това е едно от цветята, склонни да измръзнат за нула време, ако бъдат подложени на изключително ниски температури. Съобразете се с тази специфика и се опитайте да я избегнете, ако не искате изборът ви да е разочароващ.

Когато намерите подходящо място на растението в дома си, в близост до пряка слънчева светлина, не позволявайте на листата му да докосват прозорците.

Сега идва ред на поливането на коледната звезда, от което всъщност се вълнуват по-голямата част от прохождащите цветари.

Имайте предвид, че цветето се нуждае от много рядко поливане. Наливайте вода единствено тогава, когато забележите, че най-горния слой почва е просъхнал. Следете редовно растението. Ако не го поливате достатъчно често, рискувате най-долните му листа да започнат да окапват, а в последствие може да се стигне до цялостна загуба на листната маса.

Макар коледната звезда да се нуждае от сравнително рядко поливане, когато го правите, нека то бъде обилно. След известно време изхвърлете излишната вода от чинийката. Ако не направите това и растенето дълго време кисне във вода, долните му листа може да започнат да пожълтяват и скоро цветето да изсъхне.

Грижете се за вашата коледна звезда и си позволете да се порадвате на красивите й цветове, които нямат равни на себе си!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес