Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-лесно и бързо да заспим на пълнолуние?

09 юни 2022, 20:30 часа

Качеството на съня определя до голяма степен общото здравословно състояние и самочувствието. Системното недоспиване води до редица хронични заболявания, умора, проблеми с концентрацията, нездрав вид на кожата, преждевременно остаряване, нервно напрежение.

Пълнолунието пречи на добрия сън, нарушавайки качеството му, и това съвсем не е мит. Доказано пълнолунието води до по-лек сън, по-чести и лесни пробуждания, проблемно и трудно заспиването и забавяне на достигането на РЕМ фазата. Анализ на съня, използвайки няколко показателя, е доказал, че пълнолунието е свързано с по-лош сън. На участниците в това проучване им е отнело пет минути повече, за да заспят, спали са с 20 минути по-малко, изпитали са с 30% намаление на дълбокия сън и съобщават за намалено качество на съня. 

Проучвания са открили и друг важен факт – нивата на мелатонин – хормон, важен за съня, са по-ниски по време на пълнолуние за сметка на нивата на кортизол – хормон, който ни държи в напрежение и пречи на лесното заспиване. Ето защо страдащите от безсъние често търсят отговор на въпроса как да заспим на пълнолуние, надявайки се да съумеят да подобрят качеството на съня си и да се радват на по-добро здраве и самочувствие.

Вредно ли е прекаленото спане?

Как да заспим на пълнолуние – ефективни съвети, които доказано работят

1. Ако се чудите как да заспим на пълнолуние, затоплете дланите и стъпалата си. Топлите чорапки в леглото са добре дошли за хората, страдащи от безсъние. Студените крайници затрудняват заспиването за разлика от затоплените, които изпращат сигнали до ума, че е време да се отпуснете и да заспите. Топлата баня на краката преди сън също помага. Ако добавите и масло от лавандула в нея, ще успокоите сетивата си и ще се отпуснете – нещо, което е от ключово значение за добрия и качествен сън. В случай, че топлите стъпала не са достатъчни за вас, поглезете се с гореща вана с ароматни масла. Тя ще отпусне всички мускули по тялото ви и ще заспите „като къпани“.

Спане с възглавница между краката - полезно ли е?

2. За хората, чудещи се как да заспим по пълнолуние, мобилните устройства в спалнята следва да са табу. Излъчването от екрана притъпява усещането, че е време за сън, разбужда мозъка и пречи на лесното и бързо заспиване. Синята светлина от екраните е враг на добрия и качествен сън. Оставете телефона, компютъра, лаптопа извън спалнята и преустановете работата с тях час преди времето за лягане. Единственото, което има място в спалнята ви, е книга и тиха релаксираща музика с природни звуци.

3. Друго решение за страдащите от безсъние и чудещите се как да заспим по пълнолуние са билки и масла от природата, които успокояват сетивата и ума и позволяват да се  отпуснете изцяло. Валерианата, ментата, лавандулата, лайката са сред тях. Потърсете масажно масло с успокояващ аромат и се отдайте на греховното удоволствие от масажа преди лягане.

4. Силата на позитивното мислене не е за пренебрегване. Ако пристъпите вратата на спалнята притеснени от утрешната служебна среща, неизплатения дълг, сметката за парното със сигурност ще имате проблем със заспиването, дори да не е пълнолуние. Пълнолунието ще направи нещата още по-проблематични. Каквито и проблеми да имате, опитайте се да разсъждавате над тях и да търсите решение през светлата част на деня. Лягайки си, мислете само за хубавите неща, които ви е поднесъл деня, или за приятни бъдещи планове.

Кой би предположил, че позата на спане се отразява пряко на здравето ви

5. Може да приемате мелатонин под формата на билкови таблетки след лекарска консултация по време на пълнолуние. Доказано е, че нивата му в организма спадат при пълна луна и приемът ще ви помогне да ги възстановите.

6. Ограничете излагането на силна светлина и приглушете тази в дома ви, ако се чудите как да заспим по време на пълнолуние. Силната светлина нарушава качеството на съня и ви пречи да се отпуснете и заспите.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес