Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как консумацията на нар помага да поддържате мозъка си здрав?

08 януари 2024, 15:22 часа

От древни времена наровете са ценени заради ползите си за здравето. Те са вкусен и питателен плод. Наровете са чудесен източник на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти, които могат да укрепят имунитета ви и да предпазят тялото ви от различни заболявания. Знаете ли обаче, че наровете също могат да помогнат за поддържането на здравето на вашия мозък и предотвратяване на когнитивния спад?

Нар и здраве на мозъка: Каква е връзката?

Елагитанините, които се намират в наровете, се трансформират в стомаха в уролитин А. Силният антиоксидант и противовъзпалителен уролитин А може да проникне през кръвно-мозъчната бариера, за да предпази мозъчната тъкан от възпаление и оксидативен стрес. Два основни фактора, които водят до невродегенеративни заболявания като Паркинсон и Алцхаймер, са оксидативният стрес и възпалението.

4 причини да ядете нар редовно

Какво казват проучванията?

Сокът от нар е демонстриран в проучвания, проведени от UCLA, за подобряване на паметта и когнитивните функции при по-възрастни хора с леко увреждане на паметта. Сокът от нар също може да подобри мозъчната функция и да предотврати инсулт чрез увеличаване на доставката на кислород и притока на кръв към мозъка. Невротрансмитерите, които участват в настроението, ученето и паметта, като ацетилхолин, допамин и серотонин, също могат да модулират своята активност от сок от нар.

Как да ядем нар за здравето на мозъка?

Наровете се консумират най-добре цели или под формата на пресен сок за оптимална мозъчна функция. Арилите, които са ядливи семена, пълни с фибри, витамини и минерали, се намират в целия плод. Основните антиоксиданти и противовъзпалителни съединения на нара са полифеноли, антоцианини и пуникалагини, всички от които присъстват в пресния сок. Избягвайте преработените или подсладени продукти от нар, тъй като те могат да съдържат повече захар и по-малко хранителна стойност.

Необходимото количество от плодовете

Сок от нар или около една чаша арили трябва да се консумират ежедневно, за да се поддържа функцията на мозъка. Въпреки това, вашата възраст, тегло, здравословно състояние и употребата на лекарства могат да повлияят на това. Преди да включите нарове в диетата си, говорете с Вашия лекар. Това е особено важно, ако имате диабет, високо кръвно налягане, проблеми с бъбреците или приемате лекарства за разреждане на кръвта. Наровете могат да взаимодействат с определени лекарства и да променят кръвното ви налягане и нивата на кръвната захар.

Какво ще се случи, ако ядете нар със семките?

Странични ефекти и предпазни мерки при консумация на нар

Въпреки че повечето хора намират наровете за безопасни и добре поносими, някои хора може да имат алергични реакции, стомашни проблеми или проблеми със зъбите след консумация на нар. Алергията към нар често причинява копривна треска, затруднено дишане, подуване, сърбеж и анафилаксия.

Някои хора може също да получат газове, диария, гадене, повръщане или разстроен стомах, когато консумират нар, особено ако го правят в големи количества или когато са с празни ръце. Яжте нарове в умерени количества и в комбинация с други храни, за да избегнете тези неблагоприятни ефекти. Поради своята кисела природа и ярък оттенък, наровете също могат да обезцветят зъбите ви и да отслабят емайла ви. След като консумирате нар, изплакнете устата си с вода или измийте зъбите си внимателно, за да избегнете това.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес