Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как е най-добре да се прави чай от жълт кантарион?

24 ноември 2023, 14:00 часа

Родината на чая, представляващ напитка, приготвяна от листата на чаения храст, е Азия, но днес горещото ароматно лековито зимно бижу е познато в цял свят. Чаят, приготвян от чаения храст, има 6 основи разновидности, сред които популярният и изключително полезен зелен чай. Съществува и напитка, която също наричаме чай, приготвяна от билки и плодове – билков или плодов чай, ползите от консумацията на който са не по-малко в сравнение с тези на напитката, приготвяна от чаения храст.

България е страна, богата на лековити билки, в която приготвянето на билков чай е традиция, а употребата му за профилактика и лечение на редица заболявания е известна на народните лечители от незапомнени времена. Не е случайно, че билкарството е сред най-старите професии и че преди зараждането на фармацевтичната индустрия и на лекарската професия лечението на пациентите е била дело на билкаря и народния лечител.

Знанията за лековитите сили на билките и благотворното им въздействие върху организма са се предавали от поколение на поколение, за да достигнат до нас. Днес природата и науката си подават ръка, за да създадат ефективни билкови чайове, които не просто да ни и да събудят сетивата с аромата си, но и да излекуват тялото. Сред тези популярни полезни чайове е приготвяният от билката жълт кантарион. Вижте как се прави чай от жълт кантарион и за какво помага.

Ползите от консумацията на чай от жълт кантарион

Родината на жълтия кантарион е Европа. Предлага се на пазара като чай, в таблетна форма и като препарати за локално приложение. Преди да ви разкрием тайните как се прави чай от жълт кантарион, за да разгърне максимално потенциала и лечебните си качествата, които се дължат на съдържащите се в цветовете и листата активни съставки, сред които и хиперицин, оказващ влияние върху мозъчната обмяна и важен за пренасянето на нервните импулси, нека видим ползите от чая за здравето. Сред най-съществените ползи от този чай са:

Лекар: Ето кога не трябва да се пие жълт кантарион!

1.       Ефективен при депресия

Консумацията на чай от жълт кантарион може да се справи със симптомите на  депресията толкова добре, колкото и антидепресантите – сочат последните проучвания по темата. Учените обаче подчертават, че това важи за лека и умерена депресия, докато да се разчита на чая при тежка е по-скоро грешка, защото само той, без да се приемат и медикаменти, не би се справил, а взаимодействието му с редица медикаменти го прави неподходящ като подкрепяща или допълнителна терапия при депресия.

2.       Ефективен при менопауза

През този труден период дамите са притеснявани както от депресия, липса на тонус и самочувствие, така и от горещи вълни и други неприятни симптоми, с които се свързва менопаузата. Вече разбрахме, че чаят от жълт кантарион ще помогне при депресия и лошо настроение, но това далеч е не единствената причина, поради която се препоръчва по време на менопауза. Той помага на дамите да имат по-малко „горещи вълни“, което е от ключово значение за самочувствието и дамите в менопауза го знаят от първо лице.

3.       Психосоматични разстройства

Задух, усещане, че ще припаднете или че умирате, сърцебиене, изпотяване, треперене – паник атаките са едно от най-кошмарните преживявания, макар да не крият опасност за физическото здраве. Психосоматичното разстройство е сред най-неприятните психически проблеми, а то, както и безпокойството и паниката, могат да бъдат овладени с консумацията на ароматния чай. Той помага и за подобряване на качеството на съня, а добрият сън е в основата на психическото здраве. 

4.       Инфекции

Жълтият кантарион притежава изразени противовъзпалителни свойства, с които ускорява лечението на вътрешни инфекции.

5.       Сърдечни заболявания

Чаят от жълт кантарион е богат на дъбилни вещества, благодарение на които подсилва сърдечния мускул и е много ефикасен като подкрепяща терапия при сърдечна слабост.

Как се прави чай от жълт кантарион?

Вероятно ще отговорите, че просто заливате пакетчето с гореща вода и сте готови. Но ако не говорим за купешки чай в пакетчета? И има ли правила за приготвяне на чая, които позволяват да се разгърнат максимално ползите му? Как се прави чай от жълт кантарион, за да е най-ефективен?

Какво лекува жълтият кантарион?

1.       Трябва да познавате жълтия кантарион, ако сте решили да го берете сами. Консултирайте се с билкари и запознати с темата, вижте „на живо“ как изглежда, за да не се окажете накрая със събрани други цветя, а не с жълт кантарион.

2.       Важно е да знаете как се бере билката. Не изкоренявайте, за да не унищожите това природно богатство. Частта от растението, която използваме, са надземните части, т.е. цъфтящите върхове и листа. Важно е и да се берат от чист район – такъв, до който близо няма път, фабрики, предприятия или каквито и да е други замърсители.

3.       За да го използвате, трябва да го изсушите. Важно е и да го съхранявате на сухо място.

4.       За да приготвите за консумация чай, добавите 1 чаена лъжичка от изсушения чай на 150 мл. гореща вода и накиснете за 5 минути.

5.       Друг начин за приготвяне, които по-пълноценно разкрива качествата на чая, изисква да се сложи вода на котлона да заври и когато това се случи да се добави по една лъжица жълт кантарион за всяка чаша вода. След минутка се сваля от котлона и се оставя още 10-15 да постои, преди да прецедите чая и да е готов за консумация.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес