Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да спрете да жадувате за нездравословна храна?

17 ноември 2023, 09:47 часа

Защо не мога да спра този глад за храна

Ние търсим удоволствието и избягваме болката. Когато задоволяваме желанията си, телата ни ни възнаграждават с чувство на удоволствие.

Какви емоции изпитвате, когато видите пълни със захар тарти с ананас или дълбоко пържено пиле? Докато свързваме удоволствието с нездравословни храни, които не са полезни за тялото ни, ще ни е наистина трудно да им кажем „не“. Когато продължаваме да ядем  в дългосрочен план, това само ще формира нездравословни хранителни навици, които в крайна сметка навредят на здравето ни.

Нездравословни и лоши навици, от които да се откажем още днес

Защо трябва да се храня здравословно

Всеки път, когато избираме по-здравословни варианти, ние мислим за това как тялото ни ще се храни, как ще се чувстваме наистина добре, как това ще намали шансовете ни да получим диабет или инфаркт и в резултат на това ще увеличи способността ни да се наслаждаваме на живота днес и в бъдеще. Може също да помогне при загуба на тегло или управление на теглото.

След като установим тази емоционална връзка, всеки път, когато посегнем и изберем по-здравословни ястия, телата ни ще изпитат удоволствие и колкото повече изпитваме удоволствие, толкова по-желани стават по-здравословните избори. И колкото по-желани стават, толкова по-лесно се избират.

След известно време наистина може да ни е трудно да спрем да ядем здравословни храни и да започнем да свързваме болката с прекомерни порции мазни, мазни или прекалено солени храни. И колкото повече болка свързваме с това, което е вредно за нас, толкова по-лесно ще ни бъде да кажем „не“.

Бързи съвети как да спрете глада за храна

Пия вода. Когато имате желание за определена храна, опитайте първо да изпиете голяма чаша вода. Вместо това тялото ви може да е объркало жаждата с глада.

Три енергийно нездравословни храни, които е най-добре да извадите от хладилника

Практикувайте внимателно хранене. Учи ни да развием осъзнатост за собствените си хранителни навици и желание за храна.

Разсейте се. Играта на игра на мобилния ви телефон за 10 до 20 минути може да помогне да спрете желанието. Можете също да отидете на кратка разходка или просто да поговорите с приятел/колега.

Спете повече. Когато сме лишени от сън, може да започнем да жадуваме за храни с високо съдържание на захар, мазнини или калории. Получаването на този допълнителен час сън на ден може да бъде простият отговор на желанието ви за нежелана храна.

Желанието за храна е много често срещано и много от нас може да се борят с него. Осъзнаването на тези желания и внимаването за това как и какво ядем може да помогне за намаляването на тези желания и да подобри цялостното ни здраве.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес