Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справим с обилното потене през нощта

03 юни 2024, 23:46 часа

Изпотяването е естествен механизъм на тялото за регулиране на температурата. След интензивна тренировка или посещение на сауна, потта е очаквана и нормална. Но когато се събуждаме през нощта, обляни в пот, това може да се превърне в истински кошмар, който нарушава качеството на съня ни. Но защо се случва това? И какво да направим, ако ни се случва често?

Какво ще се случи с човек, ако спре да се поти

Причини за обилното потене през нощта

Алкохол преди лягане

Кой не обича да се отпусне с чаша вино или бира след дълъг ден? Но изследвания показват, че консумацията на алкохол близо до времето за сън може да предизвика обилно нощно потене. Алкохолът повишава телесната температура и ускорява сърдечната честота, което може да доведе до повишено изпотяване.

Какво можем да направим:

  • Избягване на алкохол поне четири часа преди лягане: Това ще даде време на организма да обработи алкохола и да нормализира телесната температура.
  • Пиене на чаша студена вода преди сън: Това може да помогне за охлаждане на тялото и предотвратяване на прекомерното изпотяване.

Лесни трикове, с които ще намалите потенето през лятото

Стрес и тревожност

Докато се опитваме да заспим, често умът ни започва да препуска през списъка със задачи за следващия ден или да се тревожи за пропуснати ангажименти. Този умствен стрес може да предизвика нощно изпотяване.

Какво можем да направим:

  • Намаляване на синята светлина: Екраните на електронните устройства стимулират мозъка и затрудняват заспиването. Опитайте се да избягвате използването на телефони, таблети и лаптопи поне два часа преди лягане.
  • Създаване на рутина: Релаксиращата рутина преди лягане, като топла вана или четене на книга, може да помогне на мозъка да се успокои.
  • Медитация и йога: Дори кратки сесии преди лягане могат значително да намалят нивата на стрес.

спане, сън

Средата за сън

Комфортът в спалнята играе ключова роля за качествения сън. Температурата, влажността и осветлението могат да повлияят на нашето нощно изпотяване.

Какво можем да направим:

  • Температура: Поддържайте спалнята около 18 градуса. По-хладната стая може да помогне за намаляване на нощното изпотяване.
  • Влажност: Оптималната влажност за сън е между 30% и 50%.
  • Осветление: Приглушаването или изключването на светлините два часа преди лягане сигнализира на мозъка, че е време за почивка.
  • Дрехи и матрак: Изберете по-леки пижами от материали като полиестер или коприна, които регулират влагата. Охлаждащият матрак също може да помогне.

Не се потите по време на тренировка? Ето кога трябва да се притеснявате

Здравословни проблеми

Ако сте изключили всички външни фактори и все още се събуждате потни, може да се дължи на здравословни проблеми. Някои от тях включват менопауза, инфекции, сънна апнея, тревожност, рак, киселинен рефлукс, хипертиреоидизъм, затлъстяване и ниска кръвна захар.

Какво можем да направим:

  • Консултация с лекар: Ако нощното изпотяване продължава, важно е да се консултирате със здравен специалист, който може да диагностицира и лекува основните здравословни проблеми.

Нощното изпотяване може да бъде изключително неприятно и да наруши качеството на съня ни. Но с правилните мерки и промени в начина на живот, можем да се справим с този проблем и да се насладим на спокоен и освежаващ сън. Ако опитате всичко и все още имате проблеми, не се колебайте да се консултирате с лекар, за да откриете причината и да получите подходящото лечение.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес