Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се погрижите за косата си след ден на плажа или басейна? Едно нещо е забранено

29 юли 2024, 20:15 часа

Косата на слънце и море изисква специално отношение. Солената вода, пясъкът и продължителното излагане на слънце увреждат косата, правят я крехка, чуплива и дехидратирана, склонна към накъсване и цъфтящи краища. След ден на плажа или басейна, ето някои основни стъпки, които можете да следвате, за да съживите косата си.

Вижте още: Как да получите естествени кичури на слънце? Ето кои билки помагат за изсветляване или потъмняване на косата

Избягвайте да разресвате мокра коса

Това е едно от първите неща, които никога не трябва да правите. "По-добре е да я оставите да изсъхне на въздух и след това да я срешите. Когато е мокра, косата е по-чуплива и ще се накъса по време на разресване", казва Мария Гарсия, фризьор.

Изплакнете косата си веднага...

Първата стъпка към грижата за косата ви след ден на плажа е незабавното изплакване с чиста вода. Солта в морската вода и хлорът във водата в басейна могат да бъдат изключително агресивни за косата. Изплакнете косата си с обилно количество вода, за да отстраните остатъците от сол, пясък и хлор.

Въпреки това, дори и да следвате предишната стъпка и да вземете бърз душ след плуване в морето или басейна, това не е достатъчно, за да предпазите косата си от увреждане от слънцето и солта. Ето защо експертите препоръчват да почиствате косата си възможно най-добре, за да премахнете напълно остатъците от пясък и сол от скалпа.

Използвайте овлажняващ шампоан

След първото изплакване измийте косата си с хидратиращ и деликатен шампоан. Изберете продукт, специално формулиран за суха или увредена коса, съдържащ подхранващи съставки като арганово масло, алое вера или билкови екстракти. Тези съставки помагат за възстановяване на баланса на влагата на косата и предотвратяват накъсването.

Не изплаквайте с топла вода

Специалистите не препоръчват използването на топла вода. Високите температури отварят кутикулата на косъма и го правят сух. По същия принцип, след нормално измиване, можете допълнително да изплакнете само със студена вода, за да затворите кутикулата и да имате лъскава коса.

Подхранете косата си с балсам без измиване

След като измиете правилно вашата оса, можете да осигурите допълнителна хидратация и подхранване, като използвате продукт без отмиване, богат на витамини и съставки като кокосово масло, розмарин, бреза или коприва.

Също така естествените масла като кокос, жожоба или маслина са отлични за овлажняване и възстановяване на косата. Нанесете няколко капки масло върху краищата на косата си, за да предотвратите разцепването на краищата и да придадете блясък.

Вижте още: Полезна или вредна е морската вода за косата?

Защитете косата си през следващите дни

След ден на плажа косата ви може да бъде по-чувствителна и податлива на увреждане. Избягвайте да я боядисвате или да я подлагате на други химически обработки веднага след като сте били на плажа. През следващите дни нанасяйте UV защита дори и да не ходите вече на плаж, за да я предпазите от външни фактори и не използвайте преса или сешоар, за да не я увредите допълнително.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес