Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се храним, ако страдаме от целулит? Най-ценните съвети!

03 май 2023, 12:07 часа

Целулитът е много неприятно явление и за съжаление 90% от жените страдат от портокалова кожа. Много от тях казват, че целулитът е въпрос на ген и се отказват да правят каквото и да било.

Вместо да демонстрирате пораженческо поведение, е добре да направите всичко възможно, за да се справите с целулита.

Профилактиката срещу “портокалова кожа” е правилно хранене и много движение. В случай, че говорим за напреднал стадий, е препоръчително да се подложите на процедури като лимфен дренаж, липосукция, мезотерапия или друга.

Нека не забравяме, че целулитът представлява неравномерно натрупване на мазнини, отслабен кожен тонус и нарушение на кръвообращението. Ако се храните балансирано и начинът ви на живот е активен, резултатите няма да закъснеят. Най-важно е да бъдете постоянни и да не се отказвате.

Балансираното хранене е първото, с което да започнете. Ако искате кожата да е гладка и стегната, трябва да откриете правилната за вас формула.

Разделното хранене е чудесен начин да елиминирате мастните образования.

Трябва да пиете много вода в рамките на деня. Между 1,5 - 3 литра е препоръчителният дневен прием.

Ако кожата е дехидратирана, целулитът се образува много по-лесно. Затова и нашият съвет е да не му давате предпоставка за поява.

За предпочитане е да премахнете от списъка си всякакви колбаси, чипсове и солени храни. В тях се съдържа много натрий, а организмът на човек има нужда от баланс на натрия и калия.

Не забравяйте, че захарта е толкова вредна, колкото и солта. Вместо да се храните със сладкиши, изяжте един плод.

Не бива да консумирате и алкохол. Той е висококалоричен. Една чаша вино на ден е напълно достатъчна, не повече.

Вместо кафе е препоръчително да пиете чай. Ако прекалявате с кофеина, това може да доведе до свиване на кръвоносните съдове и образуването на портокалова кожа.

Желателно е да консумирате храни, които са богати на витамините С и Р. Именно те правят кожата много по-еластична. Включвайте в менюто си ягоди, вишни, грозде, червени чушки, домати и други.

Забравете за пържените храни. Именно на тях дължите натрупването на мастни депа и появата на портокалова кожа.

Кои са най-полезните храни, които се борят срещу целулита?

Задължително консумирайте зеленчуци. Наблегнете на броколи. Карфиол, зеле, спанак, моркови, тиква, целина, ябълки, кайсии, сливи, смокини, ягоди, овесени ядки, пълнозърнест хляб.

Не яжте солени и сладки храни, хранете се балансирано, тренирайте редовно и пийте достатъчно количество вода.

Това е начинът да се справите с целулита, дори генът да не е на ваша страна.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес