Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да премахнем неприятната миризма от обувките

07 юни 2024, 14:00 часа

Всички сме изпадали в ситуацията, когато след дълъг ден на работа или интензивна тренировка събуем обувките си и усещаме неприятна миризма. Това може да бъде не само неудобно за нас, но и доста смущаващо в присъствието на други хора. Въпреки високите нива на лична хигиена, топлината и влагата създават идеална среда за развитието на бактерии, които причиняват тази неприятна миризма. Но не се притеснявайте - има лесни и ефективни начини да се справите с този проблем.

Сменяйте чорапите ежедневно

Еден от най-лесните и ефективни методи е да сменяте чорапите си всеки ден, дори ако те изглеждат чисти. Памучните чорапи са особено полезни, тъй като те намаляват потенето на краката и помагат за поддържане на сухота.

Премахнете лошата миризма от обувките си с 5 подръчни средства

Използвайте бебешка пудра или талк

Ако краката ви се потят лесно, използвайте бебешка пудра или талк, за да поддържате краката си сухи. Това ще помогне да елиминирате една от основните причини за лошата миризма.

Подобрете качеството на стелките

Некачествените материали на евтините обувки често водят до задържане на влага и запарване на краката. Ако не можете да се разделите с любимите си обувки от изкуствена кожа, поне заменете стелките им с такива от естествена кожа. Това значително ще намали потенето и ще подобри комфорта.

обувки

Методи за отстраняване на лошата миризма от обувките

Метод 1: Сода за хляб

Содата за хляб е универсален домашен помощник. Наръсете вътрешността на обувките със сода за хляб и ги оставете така за през нощта. На сутринта изтръскайте содата. Този метод може да се повтаря няколко дни за по-добър резултат.

Метод 2: Мляно кафе

Сложете мляно кафе в хартийка и я поставете вътре в обувката. Оставете я за през нощта. Кафето ще абсорбира неприятната миризма и ще остави свеж аромат.

Домашни методи срещу неприятната миризма на обувките

Метод 3: Оцет

Смесете бял оцет с вода в съотношение 1:1 и напръскайте вътрешността на обувките. Оставете ги да изсъхнат на проветриво място. За допълнителен аромат можете да поставите кора от цитрусови плодове в обувките.

Метод 4: Замразяване

Поставете обувките в найлонова торбичка и я запечатайте. Оставете ги във фризера за една нощ. Ниската температура ще унищожи бактериите, които причиняват неприятната миризма.

Метод 5: Вестници и ванилия

Намачкайте вестници и ги поръсете с ванилия. Натъпчете ги в обувките и ги оставете за няколко часа или през нощта. Вестниците ще абсорбират лошата миризма, а ванилията ще остави приятен аромат.

3 начина за премахване на лошата миризма от обувките

Допълнителни съвети

За най-добри резултати комбинирайте няколко от тези методи. Можете да използвате и специални препарати, лосиони, спрейове и стелки, предназначени за борба с неприятните миризми. Избягвайте да носите един и същ чифт обувки всеки ден и им давайте време да се проветрят. Ако са достатъчно здрави, можете да ги изперете в пералнята с няколко чифта чехли на намалени обороти на центрофугата.

Подбирайте обувки, които са ви по мярка и са изработени от качествени материали. Сменяйте стелките редовно и използвайте такива, които са от естествена кожа.

Неприятната миризма от обувките може да бъде истински неприятна, но с правилния подход и малко усилие, тя може да бъде елиминирана. Следвайки тези прости съвети и използвайки предложените методи, ще можете да се събувате, без да се притеснявате от неприятни миризми.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес